Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Jodium

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is het en wat doet het ?

Jodium is een sporenelement en is maar in kleine hoeveelheden nodig. Jodium is betrokken bij de productie van schildklierhormonen en speelt daardoor een grote rol in de stofwisselingssnelheid. De schildklierhormonen spelen ook een rol bij het volgroeien van de botten bij opgroeiende paarden. Een sporenelement dat belangrijk is voor de schildklierhormonen en het zenuwstelsel

Wat zijn de gevolgen bij een tekort?

Veulens van merries met een jodinetekort tonen een vergrote en minder functionerende schildklier. Doodgeboren of zwakke veulens. Osteochondrose, ruw haar en haaruitval.

Een tekort of teveel aan jodium uit zich in een langzame verharing, dikke benen en een slome uitstraling. Bij drachtige merries kan een abnormale celontwikkeling en zwakke veulens het gevolg zijn. Jodiumtekorten en overschotten zijn zeldzaam, beide worden zichtbaar door een vergroting van de schildklier.

Wat zijn de gevolgen bij een overschot?

Giftig! Symptomen zijn hetzelfde als bij een tekort. Goiter in pasgeboren veulens.

Waar zit het in?

Jodium komt met name voor in zeewier.

Behoefte, toegestane waardes

  • 0,1 mg/kg in het voer.


Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.