Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Jus de Pomme

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Jus de Pomme
Geenfotosport.jpg
Springpaard en dekhengst
Geboren: 7 februari 1986
Overleden: 23 augustus 1996
Sexe: hengst
Kleur: vos
Stokmaat: 1,69 meter
Ras: BWP
Ruiter: Ulrich Kirchoff
Website: http://www.vdlstud.comJus de Pomme was een springpaard en is de enige hengst die zowel individueel, als met het team goud won op Olympische Spelen. Dit presteerde hij in Atlanta in 1996. Zijn ruiter was Ulrich Kirchoff. De enige merrie die er ook in slaagde dubbel Olympisch goud te veroveren is Halla.

Afstamming en signalement

De vader van Jus de Pomme is de hengst Primo des Bruyères. Hij was een prestatie koning die op zesjarige leeftijd stierf. Zijn vader was de Volbloedhengst Night and Day, vader van verschillende goede paarden zoals Danose, Sunshine en Shotgun. Moedersvader aan deze kant is Urbain, met als vader een andere bekende volbloed, Furioso. Jus de Pomme’s moeder was Opaline des Pins (Garitchou aa x Almé), een wondermerrie die naast Jus de Pomme nog een lange rij hengsten/internationale sportpaarden bracht. De merrie was zelf 1.30m geklasseerd, nakomeling van de Anglo-Arabier Garitchou, één van de sterren van de Haras du Pin. Moeder was Jasmina (v. Almé), moedersmoeder was een Papy de l’Ile merrie, Britt. Uit deze merrie kwamen twee internationale springers, Indian Tonic and Ouze de Trefle. Opaline des Pins werd verkocht uit Frankrijk door Gilbert Lefevre en aangekocht daar een Belgische advocaat, Arnold de Brabendere, die met Opaline negen veulens fokte. Een hengstveulen gefokt met de hengst Le Condéen, toen met de hengst Primo des Bruyères, Jus de Pomme. Daarna een hengstveulen, Magister (v. Pachat II), een merrie, Nymphe (v. Sheyenne de Baugy), de hengsten, Othello (v. Rêve d’Elle), Qunitus (v. Pavarotti van de Helle), en Richebourg (v. Bayard d’Elle), een merrie, Topaline (v. Major de la Cour) en als laatste een hengstveulen, Tresor de al Cour (v. Major de la Cour). Het laatste veulen dankzij een embryotransplantatie na de dood van de merrie. Van deze nakomelingen werd Magister gereden door Robert Hines voordat hij naar François Mathy ging, deze verkocht hem naar Zwitserland waar hij bekend staat onder de naam Lost Boys Magister. Trésor d’Opaline, Quintus and Richbourg werden met succes in het internationale Grand Prix circuit uitgebracht door Jean-Claude Van Geenberghe. Dit betekent dat uit deze ene merrie een totaal van vijf hengsten, die alle vijf Grand Prix winnaar zijn geworden, heeft gebracht.

Jus de Pomme is een Belgisch warmbloed paard (BWP) met de kleur vos. Hij is geboren op 7 februari 1986. Jus de Pomme had een stokmaat van 1,69 meter.


Afstamming van Jus de Pomme
Jus de Pomme Primo de Bruyeres Night and Day Soleil Levant
Nuit de Noces
Gazelle Daubry Urbain
Pie Grieche
Opaline de Pins Garitchou Nikou
Maritchou
Jasmina Almé
Britt

Carrière

Jus de Pomme werd in 1989 goedgekeurd door het BWP. Bij de eerste bezichtiging behaalde hij 63 punten bij de jury. Twee maanden later verbeterde hij zijn score naar 67.97 en was één van de drie hengsten uit zijn groep die goedgekeurd werden.

Zijn eerste dekseizoen verbleef Jus de Pomme in Limburg, waar hij 19 merries dekte. Als vierjarige eindigde hij in de top 20 procent van zijn prestatietest. Als zesjarige sprong Jus de Pomme in Mechelen waar hengstenhouder Wiebke van de Lageweg hem zag springen. Hij ruilde zijn paard Landetto voor Jus de Pomme en haalde de hengst samen met Jespers naar Nederland. Bij het verlaten van België liet hij daar 98 hengstveulens en 124 merrieveulens achter. Als zesjarige werd hij gereden door Bert Romp, en liet hij iets van zijn geweldige vermogen en afdruk zien toen hij over een twee meter hoge muur sprong en daarmee de puissance van de Veendam Indoor Show won.

In 1993 moest de hengst weer voor een keuringscommissie verschijnen. Dit maal het KWPN. Er werd genoteerd: ‘flegmatiek, betrouwbaar, en gehoorzaam. Het lijkt alsof hij een slechte basis opleiding heeft gehad en bezit weinig flexibiliteit. Zijn gangen zijn langzaam maar regelmatig met genoeg elleboog ruimte. Beweegt te veel op de voorhand. Springt met veel vermogen, een tamelijk middelmatige techniek in de voorbenen en landt erg goed met zijn achterbenen. Makkelijker te rijden in het springen dan in de dressuur.’

De grote doorbraak kwam toen de Duitse stalruiter van Wiebke van de Lageweg, Ulrich Kirchoff op het springwonder stapte. Hij nam de hengst terug mee naar de basis. Dat wierp zijn vruchten af en in 1995 wonnen zij de Grand Prix in Hickstead en waren vierde na drie Wereld Beker kwalificaties, Hamburg, Moorsele and Berlijn. In 1996, wonnen zij de Duitse Springtitel in Balve, werden derde in de Grand Prix van Mannheim en eindigden eerste in de Aachen Nations Cup.

De combinatie werd geselecteerd voor het Duitse Olympische team voor Atlanta 1996. Nadat Jus de Pomme in de voorgaande maanden de nodige kilo's was kwijtgeraakt vormden zij een gouden koppel op de Olympische Spelen. De combinatie behoorde niet bij voorbaat tot de favorieten, de hengst had de reputatie veel vermogen en afdruk te hebben, maar de snelheid te missen. Al in de landenwedstrijd bleek de kwaliteit van Jus de Pomme. De hengst was twee maal foutloos met in de eerste omloop een tijdsoverschrijding van 0.75 en in de tweede 0,25 seconde. Snel was hij niet, maar hij sprong als een veer. In de finale van de individuele medaille bleef de combinatie als enige in twee omlopen foutloos. Met twee gouden medialles om de nek was Kirchoff de gevierde ruiter van de Spelen en was Jus de Pomme op slag miljoenen waard.

De tienjarige Jus de Pomme overleed op 23 augustus 1996. Dit nog geen twee weken na het behalen van de twee gouden medailles. De hengst werd geveld door een koliekaanval in de keelkop en dunne darm tijdens de terugreis uit Atlanta. Hij werd met spoed naar een Duitse kliniek gebracht waar hij twee maal geopereerd werd. Het herstel leek voorspoedig te voorlopen, maar een ontsteking aan de maag, dunne darm en 12-vingerige darm veroorzaakten een verzwakte hartslag en koorts en vergden zijn laatste krachten.

Ruiter Ulrich Kirchoff meldde na het slechte nieuws: "Heb geen enkele lust meer te rijden. Het liefst zou ik met de paardensport stoppen."

Nakomelingen

Door de springcarrière van Jus de Pomme was er weinig ingevroren sperma beschikbaar. Jus de Pommes Nederlands carrière resulteerde in 188 veulens, 50 daarvan geboren na zijn dood. Uit een aantal van totaal 410 paarden heeft Jus de Pomme een aantal goed springende nakomelingen. Het veulen van 1991, Ode de Pomme (uit een Wendekreis merrie) nam een bronzen teammedaille mee naar huis tijdens de Jerez WEG, met de Belgische rijder, Stanny van Paeschen. Harry Potter (1992, mv. Feo) is succesvol met het Amerikaanse duo van Peter Wylde and John Pearce, net zoals de merrie Octavia (1992, mv. Voltaire) met Werner Muff en Jurgen Stenfert. In zijn korte carrière als dekhengst zorgde Jus de Pomme voor acht goedkeurde hengsten, de meest succesvolle is Jumpy des Fontaines (1997, uit een Ramiro / Almé merrie) gereden voor Frankrijk door Patrice Delaveau en kandidaat voor de Beijing Olympische spelen.

Resultaten

  • Eerste in Grand Prix in Hickstead 1995
  • Duitse springtitel in Balve 1996
  • Derde in Grand Prix van Mannheim 1996
  • Eerste Aachen Nations Cup 1996
  • Teamgoud Olympische spelen Atlanta 1996
  • Individueel goud Olympische spelen Atlanta 1996

Jus de Pommes heeft het gepresteerd 23 grote prijzen achter elkaar foutloos rond te gaan.

Citaten

Jus de Pomme was geen favoriet toen hij arriveerde voor de Belgisch Warmbloed hengstenkeuring in 1989. Henk Bouwman, expert op het fokgebied kan zich dit goed herinneren. Hij schreef in zijn artikel over Jus de Pomme in de Monneron[1]: “Hij was totaal geen indrukwekkende jonge hengst. In maart 1989 maakte zijn grote hoofd dat zijn ogen kleiner leken dan dat ze waren, zijn dikke achterhand liet weinig kracht zien en door zijn onder ontwikkelde schoft leek zijn achterhand overbouwd. Zijn hoeven toonden platte hielen, zoals veel Franse Warmbloeden in die tijd. Ik herinner hem dus niet als een schoonheid/plaatje, eerder als een lelijk paard. Kijkend in mijn oude catalogus maakte ik een aantekening van zijn luie galop en onhandige techniek. Maar deze brede vos, 169cm groot, liet veel kracht zien in het vrijspringen en verdiende 63 punten van de jury’s- twee punten onder het gemiddelde van zijn klasse bestaande uit 8 Belgisch gefokte hengsten. Twee maanden later, verbeterde hij zijn prestatietest naar 67.97 en maar drie van zijn groep behaalden de goedgekeurde status. Desalniettemin zag de gloednieuwe BWP jury van dat jaar een glimp van de kwaliteit dat wel eens uit dit lelijke eendje zou kunnen gaan groeien.”

Kirchhoff zei tegen Pascal Renauldon in Z Magazine[2] (April 1997): “Ik zal nooit weer een paard zoals Jus de Pomme vinden. Hij was nog maar tien jaar oud. En in die tien jaar is hij door de hele wereld zwart gemaakt, de kritiek stopte nooit. Ze vonden dit fout, ze vonden dat fout. Maar ik was meteen overtuigd. Ik vertelde de eigenaar continu dat hij misschien nooit een Grand Prix of grote wedstrijd zou winnen, maar ongeacht dat hij wel iets heel speciaals kon doen. Vanaf het prilste begin had ik vertrouwen in hem en hij heeft me dat bewezen. Dat was onze kracht. Voor mij voelt dit als het verlies van mijn beste vriend.”

Foto´s

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.monneron.com/
  2. http://www.zangersheide.com/Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto of afbeelding van het paard

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.