Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kaspisch paard

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken


Kaspisch paard
Kaspisch paard2.jpg
Kaspisch paard standfoto.jpg
Stokmaat: 1,10 tot 1,25 meter
Kleur: Bruin, schimmel en vos. Soms zwart en isabel
Land van herkomst: Iran
Link naar stamboek: http://www.caspianhorses.org/

Het Kaspische paard is misschien wel het meest fascinerende oude paardenras. Hij vormt een belangrijke schakel tussen de vroege vormen van Equus en de warmbloedige paarden. Deze miniatuurpaarden zijn in 1965 langs de kusten van de Kaspische Zee ontdekt door de Amerikaanse Louise L. Firouz.

Geschiedenis

De ontdekking van het Kaspische paard, een ras met een zeer lange geschiedenis, was van groot wetenschappelijk en historisch belang voor het onderzoek naar de geschiedenis van het paard. Het Kaspische paard is na het Przewalskipaard het oudste nog levende paardenras. En hoewel het niet waarschijnlijk is dat het rechtstreeks afstamt van de paarden uit de Oudheid, onderscheidt dit kleine paard zich van alle andere moderne rassen door een aantal unieke fysieke kenmerken.

Recent werden in het noorden van Irak 5400 jaar oude restanten aangetroffen van Kaspische paarden. Deze vondst op een begraafplaats die stamt uit de late bronstijd is volgens de archeologen het bewijs dat het Kaspische paard het oudste nog bestaande paardenras is. [1]

Exterieur

merrie met veulen

Het moderne Kaspische paard wordt vanwege zijn grootte en ook voor het gemak vaak ‘pony’ genoemd, maar het is een paard, al is het een miniatuurvorm, met paardeneigenschappen en verhoudingen.

Zijn hoofd is kort en bedekt met een fijne, dunne huid, waardoor het het droge aanzien krijgt dat gewoonlijk wordt geassocieerd met de Arabier en andere woestijnrassen. Hij heeft een kleine, spits toelopende snuit, wijde neusgaten en grote ogen. De oren van het Kaspische paard zijn erg kort. De hoeven zijn klein en hard en hebben zelfs op de meest steenachtige grond geen behoefte aan hoefijzers. Zijn staart is hoog aangezet, net als bij een Arabier.

Het lichaam is slank en smal, waardoor het Kaspische paard een ideale rijpaardje is voor kinderen.

De tegenwoordige Kaspische paarden zijn groter dan hun vroege voorouders, hun schofthoogte varieert van 1,00 tot 1,20 meter. De meest voorkomende kleuren zijn bruin, schimmel en vos. Soms komen zwart en isabel voor.

Karakter

Het is een geschikt rijpaard voor kinderen. Ze hebben temperament, maar zijn erg lief en willen graag voor je werken.

Gebruik

Het Kaspische paard doet het goed in de mensport. Maar ook als rijpaard doen ze het goed, het lijkt zelfs een natuurlijke springer te zijn.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Ros, juni/juli 2011, pagina 11