Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kiger-Mustang

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Kiger-Mustang
Kigermustang.jpg
Kiger standfoto.jpg
Stokmaat: 1,50 - 1,60 meter
Kleur: lichtbruin tot valkkleurig
Land van herkomst: Noord-Amerika
Link naar stamboek: http://www.kigermustangs.org

Zoals de naam al aangeeft is de Kiger-Mustang een Mustang maar wel een speciaal type binnen de Mustangpopulatie.

Geschiedenis

In 1977 werden de in het wild levende Mustangs in Beatys Butte (Zuidwest Oregon) bijeengedreven door het Bureau of Land Management. Tijdens deze operatie vielen een aantal dieren met eenzelfde kleur en type op tussen de andere Mustangs. Van deze dieren werd het DNA getest en hieruit bleek dat deze paarden nauw verwant waren aan de in de 17e eeuw ingevoerde Spaanse paarden.

Besloten werd om deze paarden apart te houden van de andere Mustangs om zo de fokkerij van dit ras zuiver te houden. Deze paarden kregen de naam Kiger-Mustangs en werden in 2 kuddes geplaatst, een kudde ging naar Riddle Mountain en de andere naar Kiger. Deze plek gaf dit ras de naam Kiger-Mustang.

De Kiger-Mustang wordt beschouwd als een apart ras omdat de fokkerij al generaties lang zuiver is door de afgelegen streek waar deze kudde leefde. Veel Kiger’s gaan terug op 1 enkele hengst, Mesteño.

In 1988 werd de Kiger Mesteño Association opgericht om de Kiger-Mustang te beschermen en behouden. Tegenwoordig staan er zo’n 500 paarden ingeschreven in het register en wordt er gefokt met een vastgesteld fokdoel en fokkerijrichtlijnen.

Aanhangers van de Kiger-Mustang geloven dat de verovering van het Westen gebeurde met behulp van Kigers. Pas na de uitgebreide kolonisatie zou de modernere Mustang ontstaan zijn en bleven er slechts enkele raszuivere Kigers over op afgelegen plekken.

In de loop der jaren hebben de Kigers in diverse Western-films gefigureerd. Het meeste recente voorbeeld is de aankoop van de filmstudio Dreamworks. Voor de nieuwe film “Spirit of the Cimarron” werd een 3-jarige Kiger aangekocht om de hoofdrol in de film op zich te nemen. Het aankoopbedrag zou rond de $ 50.000,- gelegen hebben.

Exterieur

De Kiger-Mustang hebben allemaal grotendeels een lichtbruine tot crèmekleurige vacht, soms ook valkkleurig genoemd. Een enkele keer komt er een donderbruin of zwarte Kiger voor. De manen en staart zijn donker maar kunnen meerdere kleuren hebben. Over de rug loopt een bruine aalstreep en op de bovenbenen en schouders komen soms zebra-strepen voor.

Het hoofd herinnert aan de Spaanse voorouders met een breed, plat voorhoofd en grote, opvallende ogen. De oren zijn puntig en lichtgebogen aan het eind.

De hoeven zijn hard en vragen nauwelijks onderhoud.

Het lichaam is goed gebouwd, de borst is diep en breed. De rug is kort, breed en goed gespierd. De hals is gewelfd.

Het leven in het wild heeft ervoor gezorgd dat de zwakkere paarden door natuurlijk selectie verdwenen en alleen de sterkste en gezondste dieren overleefden. Exterieur gebreken of afwijkingen komen dan ook nauwelijks voor.

Karakter

De Kiger-Mustangs zijn uitzonderlijk intelligent en leren snel. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en zijn sober in onderhoud. Ondanks het kalme karakter kunnen de Kigers zeer temperamentvol zijn, een andere erfenis van hun Spaanse voorouders.

Opvallend zijn de tredzekerheid en wendbaarheid, belangrijke kenmerken van een paard dat nog dichtbij de natuur staat.

De Kigers zijn laat rijp maar kunnen een hoge leeftijd bereiken. Merries die op hoge leeftijd nog veulens krijgen of nog lopen als een jong paard zijn niet zeldzaam.

Gebruik

Om de kuddes in grootte te beperken worden er ook af en toe Kiger-Mustangs ter adoptie aangeboden.

De Kiger-Mustangs kunnen voor alle Western-disciplines ingezet worden maar hun grootste talent ligt in het cattle-work (het drijven van vee).

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten