Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Klaus Balkenhol

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Klaus Balkenhol
Klaus Balkenhol.jpeg
Dressuurruiter en -trainer
Geboren: 6 december 1939
Nationaliteit: Duitse
Website: http://www.balkenhol.org/


Klaus Balkenhol is een Duitse politieagent bij de bereden politie die met zijn dienstpaard Rabauke onverwacht doorbrak in de dressuur. Zo werd hij onder andere 2e op de Duitse kampioenschappen van 1979 met Rabauke, maar zijn grootste successen vierde met zijn politiepaard Goldstern. Het duo won onder andere teamgoud op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona en in 1996 in Atlanta wonnen ze individueel brons. Maar dit is nog maar het topje van de ijsberg of eigenlijk goudberg.

Daarnaast is hij de bedenker van de Balkenhol sporen. Klaus Balkenhol bedacht dat de bovenste sleuf van de spoor 45 graden ten opzichte van de onderste sleuf moest.

Klaus Balkenhol was onder andere trainer van Nicole Uphoff en leidde ook gedeeltelijk haar paard Rembrandt op. Sinds 2001 is hij bondscoach van het Amerikaanse dressuurteam.

Leven en carrière

Klaus Balkenhol is geboren op 6 december 1939 in Velen (Duistland) als derde van vier kinderen. Zijn ouders waren landbouwers en de familie woonde op het landgoed Ross waar ook paarden gefokt werden. Klaus reed 's avonds, met de paarden die overdag op het veld moesten werken, bij de rijvereniging in zowel de spring-, dressuur als de crosslessen. Vanwege de ommekeer in de agrarische sector besloot Klaus Balkenhol zich om te laten scholen en in dienst te treden bij de politie.

Eind jaren 70 wilde Balkenhol met zijn toenmalige dienstpaard meedoen aan een selectiewedstrijd. De onbekende dressuurruiter uit Düsseldorf met het politiepaard Rabauke mochten uit beleefdheid meedoen, maar de toenmalige bondscoach was helemaal weg van dit duo na het zien van de proef en durfde ze zelfs te betitelen als 1 van de 8 beste paren van Duitsland. Één dag Warendorf en Klaus Balkenhol was van onbekend naar zeer bekend bevorderd.

Klaus Balkenhol kon werk en hobby verenigen, zijn hart dat bij de paarden lag en zijn beroep bij de politie, samen brachten ze hem naar de absolute top van het dressuurmekka in Duitsland. Klaus moest het doen met zijn dienstpaard, eerst Rabauke succesvol in de dressuurbaan, op en top politiepaard. Een brief van Willi Schultheiß, toenmalig bondstrainer van Duitsland, aan het ministerie van binnenlandse zaken, zorgde ervoor dat Klaus Balkenhol niet alleen uitnodigingen kreeg van de FN (Duitse Reiterliche Fereinigung) maar ook internationaal zijn kunnen mocht tonen.

Toen in 1981 Klaus Balkenhol met zijn chef de nieuwe jaargang paarden ging bekijken, viel hun oog op Goldstern, een klein paard dat zou uitgroeien tot een hele grote onder Klaus Balkenhol. Rabauke werd in die tijd aangekocht voor 4000 DM (ca 2000 euro) voor Goldstern werd iets meer neergeteld, 6700 DM (ca 3350 euro). Echter, ondanks de grote verwachtingen liepen de eerste wedstrijden met Goldstern uit op nog grotere teleurstellingen. Maar wat erin zit zal er ooit eens uitkomen, en met veel geduld en kleine stapjes werd Goldstern vertrouwd gemaakt met de hoge dressuur. De overwinningen op kleine concoursen bevestigden het vermoeden dat men had bij het zien van Goldstern, het paard dat naast de opleiding tot topdressuurpaard ook gewoon dienst moest doen als politiepaard bij optochten en thuiswedstrijden van de voetbalvereniging. Goldstern werd ouder en rijper, Klaus Balkenhol nog ervarener en betere ruiter en zo werd dit paard in 1989 winnaar van enkele Grand Prix wedstrijden. En de successtory ging door en Goldstern bleek een goudbron te zijn.

Citaten

Een aantal citaten van Klaus Balkenhol:

 • 'De ruiter moet een dienaar van het paard zijn, het paard mag onder het zadel nooit een knecht lijken.
 • Je moet op fluistertoon je hulpen kenbaar maken en je paard zal luisteren. Het paard moet je vragen: Hoe moet ik bewegen, wat wil je dat ik doe'? En niet MOET ik bewegen?
 • Ik ben over de 60, heb goud gewonnen en leer nog iedere dag van mijn paarden, ik ben nog steeds leerling van mijn paard.[1]


Resultaten

 • 1979: 2e Duitse kampioenschappen met Rabauke
 • 1988: Europees kampioen van de Beredene
 • 1990: 2e Duitse kampioenschappen met Goldstern
 • 1991: Teamgoud Europese kampioenschappen en individueel goud Kür op de Europese kampioenschappen en Duitse kampioen met Goldstern.
 • 1992: Teamgoud Olympische Spelen en Individueel brons Olympische Spelen in met Goldstern; Duits kampioen met Goldstern
 • 1993: Teamgoud op de Europese kampioenschappen en Duitse kampioen met Goldstern
 • 1994: Teamgoud wereld kampioenschappen en 2e individueel in Den Haag met Goldstern
 • 1995: Duits kampioen en team goud Europese kampioenschappen en 6e individueel met Goldstern.
 • 1996: Teamgoud Olympische Spelen en 6e individueel Olympische Spelen in Atlanta met Goldstern.

Bovendien in de jaren 1993 tot 1996 rond de 90 nationale en internationale overwinningen en klasseringen (Grand Prix, Grand Prix Special, GP-Kür) met de paarden Goldstern, Ehrengold, Laudatio, Gracioso und Garcon.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. Interview door Marjan Tulp, maandblad Bit