Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Klier

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een klier is een orgaan of weefsel dat een bepaalde stof produceert en uitscheidt.

Endocriene klieren

De endocriene klieren scheiden stoffen en hormonen af die via de bloedbaan of weefselvloeistof worden opgenomen. Deze klieren worden dan ook endocriene klieren genoemd. Voorbeelden van endocriene klieren zijn:

Exocriene klieren

De exocriene klieren scheiden stoffen af die niet door het lichaam opgenomen worden. Klieren die extern stoffen afscheiden worden exocriene klieren genoemd. Voorbeelden van exocriene klieren zijn:

Endocriene én Exocriene klieren

Er zijn in het paardenlichaam enkele klieren die zowel endocrien als exocrien zijn. De pancreas scheidt endocrien (intern) stoffen af zoals insuline, glucagon, gastrine en somatostatine die in het bloed opgenomen worden maar daarnaast worden er exocrien (extern) enzymen voor de spijsvertering afgescheiden. Deze enzymen worden rechtstreeks in de darm afgescheiden en worden niet door het lichaam opgenomen. De binnenzijde van de darm wordt beschouwd als extern omdat de darm als een holle buis door het lichaam loopt en er geen rechtstreekse verbinding met het interne weefsel is maar wel met de buitenkant.

Referenties

December 2005 – uitgegeven door St. Diergeneeskundig Memorandum Auteurs: J.H. vd Kolk, P.A.J. Brama, T.A.E. Stout