Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Kruising

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een kruising KWPN x haflinger jaarling

Wanneer een paard een vader en moeder heeft die niet van hetzelfde ras zijn, dan heet dit een kruising. Bij het aanduiden van een kruising noem je meestal eerst het ras van de hengst, dan die van de merrie. Dan is het paard bijvoorbeeld een Fjord x Haflinger. Over het algemeen is het bij een kruising (net als bij normale koppelingen) zo dat het veulen meer op de hengst zal lijken dan op de merrie. Wanneer je bij eerder genoemde kruising dus meer Fjord ziet dan Haflinger, dan weet je dus zeker dat de vader de Fjord was.

Als twee rassen worden 'gemengd' heet dit kruisen.

Redenen voor kruising

Kruisingen van paarden kunnen om verschillende redenen ontstaan.

Toevallige kruisingen

Een kruising kan 'per ongeluk' ontstaan, wanneer een hengst uitbreekt of wanneer er per ongeluk een merrie en een hengst bij elkaar worden gezet. Ook kan het zijn dat mensen graag een veulen willen waarbij het hen niet uitmaakt wie de vader en de moeder zijn.

Verbetering van het ras

Vaak worden de zogenaamde volbloedrassen (zoals de Engelse volbloed ) gebruikt om een ras te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld regelmatig gedaan bij de American Quarter Horse om het ras meer kracht en snelheid te geven. Het is dan de bedoeling dat er met de kruising (bijvoorbeeld) Engelse volbloed x Quarter horse verder wel zuiver verder gefokt wordt. Het veulen mag daarna dus alleen gekruist worden met andere Quarter horses. Uiteindelijk is het percentage Engelse bloed zodanig laag dat de nakomelingen weer zuiver Quarter horse worden genoemd. Echter moet het paard dat de verbetering gaat aanbrengen in de bloedlijn wel uitzonderlijk goed gepresteerd hebben, voor het toegestaan zal zijn om dit paard toe te voegen aan het ras. In een enkel geval pakt dit zo goed uit dat het 'verbeterende' paard een ere vermelding in het stamboek krijgt. Dit was het geval bij de Engelse Volbloedhengst Three Bars.

Wanneer een ras gevoelig is voor een bepaalde aandoening kan men er ook voor kiezen om te gaan kruisen met een ras dat weinig gevoelig is voor deze aandoening. Dit kan resulteren in een betere weerstand tegen de betreffende aandoening.

Voor- en nadelen

Kruising Fjord x Shetlander

Bij kruisen moet men er rekening mee houden dat twee rassen heel verschillend kunnen zijn. Het kan onverstandig zijn om bijvoorbeeld een warmbloed en een koudbloed te kruisen: in het goede geval krijg je een atletisch gebouwd paard dat erg koel in het hoofd is; in het slechte geval krijg je een vurig paard in een groot lijf, waaruit hij zijn energie niet kwijt kan.

Wanneer je overweegt om twee paarden te kruisen is het verstandig om te bedenken of de paarden die je in gedachten hebt goed samengaan. Zoals bij elk koppel moet je bedenken wat het veulen ten goede zou komen. Als twee rassen erg gevoelig zijn voor een bepaalde ziekte, dan is het niet slim om deze te kruisen.

Ook moet je rekening houden met de merrie. Een Shetlander insemineren met het sperma van een Shire kan zeer vervelende gevolgen hebben voor de merrie en het veulen. Ondanks dat het veulen zich aanpast aan de baarmoeder zal het relatief groot zijn. Bovendien zal het veulen na de geboorte een enorme groeispurt krijgen waardoor het lastig zal worden om bij de moeder melk te drinken.

Veel voorkomende kruisingen

Sommige kruisingen komen zo vaak voor dat ze een gangbare naam hebben gekregen:

Paardachtige kruisingen

Een Zorse in een dierentuin in Stukenbrock, Duitsland.

De ezel en de zebra zijn paardachtigen, en een veulen tussen deze dieren kan dus (meestal) overleven. Dit heeft in sommige gevallen een naam:

 • Een muildier heeft een ezel hengst als vader en een paardenmerrie als moeder.
 • Een muilezel is het omgekeerde: deze heeft een paardenhengst als vader en een ezelin als moeder.
 • Een Zebroïde is een kruising tussen een paard of ezel en een zebra. Hier zijn verschillende varianten van:
  • Hebra - Een kruising tussen een paardenhengst en een zebramerrie.
  • Zebret - Een kruising tussen een ezelhengst en een zebramerrie.
  • Zetland - Een kruising tussen een zebrahengst en een shetlandmerrie.
  • Zonkey - Een kruising tussen een zebrahengst en ezelin. Ook bekend als zebrass, zedonk, zebronkey, zebadonk, zebryde, zenkey (Japan) en hamzab (Israël).
  • Zony - Een kruising tussen een zebrahengst en een ponymerrie.
  • Zorse - Een kruising tussen een zebrahengst en een paardenmerrie. Ook bekend als 'golden zebra', 'zebra mule' en zebrule.


Foto's

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
De neutraliteit van dit artikel is betwist.