Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Laarzen

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Het is prettig om bij het rijden laarzen te dragen, voor de veiligheid, maar het is ook comfortabeler en met name leren laarzen kunnen helpen bij een stabielere ligging van het onderbeen. Laarzen kunnen gemaakt zijn van leer of rubber.

Rubberen laarzen

Laarzen van rubber zijn goedkoop en gemakkelijk in onderhoud. Je kunt er gerust mee door de plassen of modder lopen zonder dat ze daar slechter van worden. Ze zijn er met en zonder voering. Nadeel van rubberen laarzen is dat je er snel zweetvoeten in krijgt, ze niet naar je voet/been gaan staan en de levensduur vaak beperkt is.

Leren laarzen

Laarzen van leer zijn een stuk duurder dan rubberen laarzen en vergen ook meer onderhoud, maar ze zitten (na het inlopen) comfortabeler, rijden prettiger, zijn vaak mooier en gaan, mits goed onderhouden, langer mee. De maten van leren laarzen luisteren nauw en deze moeten zorgvuldig opgenomen worden. Naast de voetmaat en de kuitomtrek zijn ze er ook in verschillende schachthoogtes. Als de laarzen net nieuw zijn en nog niet ingelopen zitten ze vaak nog niet erg comfortabeler, ze zijn nog erg stug en hoog in de knieholtes. In het gebruik zakken ze vanzelf een stukje in, waardoor er meer bewegingsvrijheid bij de enkel ontstaat. Om pijn in je knieholtes te voorkomen als ze net nieuw zijn kun je er eventueel een hakje in leggen, dat scheelt vaak een stuk. Om lang plezier te hebben van je leren laarzen is het belangrijk om laarzentrekkers te gebruiken om ze aan te trekken en een laarzenknecht om ze uit te trekken. Zeker in het begin wil dit nog wel eens wat problemen geven, een plastic zakje of een pantykousje om je onderbeen zorgt dat het wat makkelijker gaat.

Chaps

Chaps zijn eigenlijk alleen de schachten van de laars. Je draagt ze om het onderbeen in combinatie met geschikte schoenen of zogenaamde jodhpurs. Het is belangrijk dat de schoenen voorzien zijn van een gladde, doorlopende zool en een hakje. Gymschoenen zijn ongeschikt. Chaps sluiten meestal met een rits of klittenband, een gesp of drukknoop aan de bovenkant en een riempje of elastiek dat onder de schoen doorloopt. Er zit vaak een stuk elastiek in om ze goed te laten aansluiten. Chaps zijn er van verschillende materialen, onder andere leer, maar ook neopreen of een ander wasbaar materiaal. Er zijn ook chaps die, zeker in combinatie met nette schoenen, bijna niet te onderscheiden zijn van leren laarzen, deze worden ook wel "gaithers" genoemd en zijn ook toegestaan op wedstrijden.

Chaps bestaan ook in een lang model, deze chaps gaan ook om de bovenbenen heen en hebben een riem om je middel, deze lange chaps worden vooral bij het westernrijden gebruikt, maar zijn ook populair bij spring- en recreatieruiters.

Foto'sBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto's van verschillende soorten laarzen/chaps

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.