Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Landauer

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Landauer met vierspan paarden

Een Landauer is een vierwielige dienstrijtuig met koetsiersbok, geschikt voor tweespan of vierspan paarden. Het rijtuig biedt plaats aan vier passagiers.

Types Landauer

Belgische SchuitLandauer

We onderscheiden twee types Landauer

  • Schuitmodel
  • Zakmodel

Schuitmodel

De koetsiersbok met bergruimte, via de hals verbonden aan de kast. Gelakte bak, onderstel en wielen, versierd met biezen. Vertikaallederen voorscherm en laklederen spatschermen achter. Lederen voor- en achterkap, neerklapbaar met zwarte scharnierende kapijzers. Weerszijden een portier met metalen portierkrukken, 'verzinkbare' vensters waarin facetgeslepen glas. Onder de portieren smeedijzeren opstapijzers. Binnenzijde van het portier met ivoren monturen. Het interieur fraai gestoffeerd met gecapitonneerde stof. Voor met hele ellipsveren, achter met driekwart veren. De wielen met 12 spaken voor en 14 spaken achter. Wieldiameter voor: rond 1 meter. Wieldiameter achter: rond 1.30 meter

Schuitjes Glaslandauer

Glaslandauer

Als de Schuitlandauer, maar met één lederen neerklapbare achterkap en aan de voorzijde neerklapbare ramen.

Zakmodel

Vierwielig dienstrijtuig met koetsiersbok. Beschilderde kast, onderstel en wielen. Met handrem en afgedekte ijzeren opstappen. Boven de wielen spatschermen en neerklapbare kap achter. Voor en achter met ellipsveren. De wielen met patentassen en rubber beslag. 12 spaken voor en 14 spaken achter. Wieldiameter voor: 90 cm. Wieldiameter achter: 1.10 meter.

Zak Landauer

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten