Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Lange teugel

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Bij het werken aan de lange teugel voer je alle dressuur oefeningen uit, terwijl je zelf achter je paard loopt. In de klassieke dressuur zoals de Spaanse rijschool worden moeilijke hogeschool oefeningen eerst aan de lange teugel, zonder ruitergewicht aangeleerd. Als het paard de oefening beheerst, dan kan de hogeschool oefening mét een ruiter gemakkelijker worden uitgevoerd.


Lange teugel werk kan worden gebruikt om fysiek zware oefeningen aan te leren. Het paard wordt niet gestoord door een ruiter op de rug en leert de achterhand ver onder te brengen. Het is in sommige opzichten moeilijker dan rijden omdat je geen zit- of beenhulpen kunt geven, maar in andere gevallen weer makkelijker, je kunt je paard bijvoorbeeld niet hinderen door scheef te gaan zitten. Het vraagt echte samenwerking van "ruiter" en paard.

Benodigdheden

Elk paard er geschikt voor, niet alleen de Lipizzaner of Andalusier maar van Shetlander tot KWPN. Om het werk aan de lange teugel uit te voeren, kun je het beste het hoofdstel waar je normaal mee rijdt gebruiken. Het liefst met een trens of als je bitloos rijdt is dit ook prima. Een stang (bijvoorbeeld van het mennen) is niet geschikt voor het werk aan de lange teugel.


De teugels moeten bij een grote pony tot klein paard ongeveer 6 meter lang zijn. Daarnaast heb je een zweepje nodig en wat lekkers om het paard te kunnen belonen.

Vaak wordt gedacht dat een longeersingel of schoftje nodig is, dit is niet het geval bij het werk aan de lange teugel.

Om het werk aan de lange teugel onder de aandacht te brengen en het op een goede manier te kunnen leren, is er in 2008 een Lange Teugel Dag opgezet. Dit is een jaarlijkse dag waarin deelgenomen kan worden aan een wedstrijd of clinic.

Foto's van het werk aan de lange teugel

Bronnen, referenties en/of voetnoten