Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Malapolski

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Malapolski
Hoofdfoto Malapolski.jpg
Standfoto Malapolski.jpg
Stokmaat: 1.52-1.62 meter
Kleur: alle effen kleuren zijn toegestaan
Land van herkomst: Polen
Link naar stamboek:

De Malapolski is een vrij jong ras dat in Zuid-Oost Polen ontstond in het begin van de 19e eeuw en kan worden omschreven als halfbloed Anglo-Arabier. In Nederland is de Malapolski beter bekend onder de naam “Pools Hitje”. Deze paarden waren vooral geliefd bij handelaren die hun goederen per paard en wagen langs de deuren sleten.

Geschiedenis

Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen Poolse Arabier, Anglo-Arabier, inheemse Poolse rassen, Shagy en Gidran, soms vermengd met Furioso, Oosters-Hongaars Warmbloed en Przedswit. Er zijn twee stromingen ontstaan bij de Malapolski:


Fokken

Het exterieur van de Malapolski kan nogal variëren per regio of provincie waar hij is gefokt. Het meest lijkt hij op de Wielkopolski, maar over het algemeen heeft dit ras een meer gestandaardiseerd uiterlijk. Sinds 1968 heeft dit ras een eigen stamboek en zijn de normen meer gestandaardiseerd.

De Malapolski is een vrij algemeen ras in Polen en wordt gefokt op 5 staatsstoeterijen:

  • Janow Podlaski
  • Prudnik
  • Stubno
  • Udorz
  • Walewice

Maar ook door diverse kleine fokkers in Zuid-Oost en Centraal Polen


Exterieur

De Malapolski heeft een goed geproportioneerd hoofd en een aantrekkelijk uiterlijk. De nek is gespierd en licht gebogen. De Malapolski heeft een lange rug met mooi geronde ribben en een brede diepe borst, een licht hellend kruis, lange gespierde benen en harde hoeven. Alle effen kleuren zijn toegestaan, maar de meest voorkomende zijn bruin, vos en schimmel. De stokmaat variëert tussen de 1.52 en 1.62 meter.

Karakter

Over het algemeen zijn de Malapolski's een uitstekende allround paarden. Ze worden in Polen nog steeds ingezet voor licht landbouwwerk en het drijven van het vee, maar ook als rijpaard. Ze zijn atletisch, waardoor ze in toenemende mate gebruikt worden voor wedstrijden. Het zijn goede springers, vooral te gebruiken bij steeple-chases.

De Malapolski heeft een vriendelijk karakter, rustig en werklustig en vol energie als dit van hem wordt gevraagd.

Gebruik

Het snelle paard is geschikt voor dressuur, steeple-chases, endurance, mensport, springen, maar ook als veedrijver.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten