Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Manege

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

In dit artikel wordt uitgelegd wat een manege is. Ook wordt er toelichting gegeven op hoe een manege te kiezen en wordt er informatie verstrekt over wat je moet meenemen als je de voor de eerste keer naar de manege gaat.

Wat is een manege?

Binnenbaan

Een manege is een plek waar in besloten kring paard of pony wordt gereden. Op een manege staan verschillende paarden en pony’s die eigendom zijn van de manege en die ingezet worden tijdens de manegelessen. Als klant kan je bij de manege een rittenkaart kopen om paard te rijden. Met deze rittenkaart koop je een aantal (meestal tien of twintig) lessen bij de manege en deze lessen worden wekelijks voor je ingepland door de manege. Een manegeles duurt meestal een uur, dit verschilt per bedrijf en soms ook per les. Een manegeles is een groepsles: er rijden meerdere ruiters samen in een les. De meeste manageruiters lessen eenmaal per week.

Een manege is geschikt voor personen die wel graag paard willen rijden, maar niet zelf de zorg en/of de kosten willen of kunnen dragen voor een eigen paard. Vaak wordt een manegeruiter iedere week ingedeeld op een ander paard of pony. De ruiter wordt ingedeeld in een les aan de hand van zijn/haar niveau. Bij sommige maneges is het ook mogelijk om een paard of pony te leasen. Als je dit doet rijd je vaker, of altijd, op hetzelfde paard, soms ook meerdere keren per week in een groepsles. Ook is het soms mogelijk om een pony of paard te huren om vrij mee te rijden, of om een prive-les af te spreken. Sommige maneges organiseren ook buitenritten voor hun klanten.

Een manege beschikt vaak over een binnenbaan en/of een buitenbaan waarin de manegelessen verzorgd worden door een instructeur. De meeste maneges geven dressuurlessen en soms als je wat verder gevorderd bent ook springlessen. Vaak is er ook de mogelijkheid om mee te rijden in een carrouselles naast de normale wekelijkse les. Een enkele manege geeft westernlessen of menlessen. De minimumleeftijd om te starten met ponylessen is zes jaar. Er zijn echter wel diverse maneges waar shetlanderlessen worden aangeboden aan kinderen vanaf drie jaar.

Hoe een manege te kiezen?

In Nederland is een groot aanbod van maneges, hieronder een aantal tips voor het kiezen van de manege die het beste bij jou past.

  • Bedenk vooraf welke tak van sport je wilt beoefenen en selecteer een aantal maneges bij jou in de buurt.
  • Een manege met een veiligheidscertificaat is aan te raden.
  • Een manege die lid is van de FNRS heeft een beoordeling ontvangen over de kwaliteit van de manege. Een bedrijf met een FNRS-beoordeling heeft ook altijd een veiligheidscertificaat. Deze bedrijven zijn ook vaak aangesloten bij het FNRS ruiterpaspoort.
  • Spreek een keer af voor een proefles. Zorg dat je op tijd bent en vraag om een rondleiding door de stallen. Zo kan je bekijken hoe de paarden en pony’s er bij staan en alvast een beetje van de sfeer proeven.
  • Informeer naar de tijden dat lessen worden aangeboden. De lessen voor kinderen zijn meestal in de middaguren, de lessen voor volwassenen in de avond.

De eerste keer naar de manege

Meestal maak je vooraf aan je bezoek een telefonische afspraak voor een proefles. Vraag dan ook of er nog bepaalde kledingvoorschriften zijn en of je voor de eerste keer een cap mag lenen. De eerste keer is het aan te raden om prettig zittende kleding aan te trekken zoals een broek zonder naden aan de binnenzijde van de benen: naden kunnen hele lelijke blauwe plekken geven tijdens het rijden. En kaplaarzen, of een andere schoen met een kleine hak (geen sportschoenen). Het is van belang dat er een kleine hak onder je schoen zit om te voorkomen dat je voet door de stijgbeugel schiet.

Bronnen, referenties en/of voetnoten