Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Mangaan

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is het en wat doet het ?

Mangaan is een anti-oxidant doordat het vrije radicalen wegvangt. Een belangrijk sporenelement voor de stofwisseling, skeletvorming en voortplantingsorganen. Activiteit van enzymen. Essentieel voor de omzetting van koolhydraten en proteïnes. Botvorming. Nodig voor de vorming van kraakbeen.

Mangaan is meestal in ruim voldoende mate aanwezig in het dieet van paarden. Het wordt meestal toegevoegd aan krachtvoer en supplementen ook ruwvoer is rijk aan mangaan.

Wat zijn de gevolgen bij een tekort?

Vergroot kogelgewricht, misvorming van de benen. Kreupelheid en slechte coördinatie bij jonge paarden. ‘Tiptoeing’ van zogende veulens. Vergroot risico op verstoten van het ongeboren veulen of dood bij geboorte. Onregelmatige cyclus bij de merrie.

Wat zijn de gevolgen bij een overschot?

Geen mangaanvergiftigingen bekend bij paarden. Bij extreem hoge hoeveelheden eventueel verstoring van de fosforopname. Vermindert opname van zink in de lever.

Waar zit het in?

Behoefte, toegestane waardes

  • 50 mg/kg in het voer.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.