Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Matcham

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Matcham
Matchem.jpg
Grondlegger Engels Volbloed en renpaard
Geboren: 1748
Overleden: 21 februari 1781
Sexe: hengst
Kleur: donkere vos
Stokmaat:
Ras: volbloed
Ruiter -
Website:Matcham is een afstammeling van de Oosterse hengst Darley Arabian en geldt als een van de grondleggers van de huidige Engelse Volbloed. Andere grondleggers zijn Herod en Eclipse.

Afstamming en signalement

Matcham werd in 1748 geboren uit de kruising van Cade (v. Godolphin Arabian en naamloze merrie van Partner (v. Byerley Turk).

Het was een klein paard maar zijn bouw was die van een renpaard met een lang lichaam en een goede bottenstructuur. Hoewel hijzelf een donkervos was, kwamen alle kleuren voor bij zijn nakomelingen. Er bestond zelfs een theorie dat zijn kastanjebruine nakomelingen de besten waren.

Een opvallend kenmerk waar Matcham bekend om stond was het “Matcham arms”, witte haren die in 2 of 3 rijen aan de staartaanzet voorkwamen.

Daarnaast werden er vaak roans geboren uit kruisingen met niet-roan merries. Uit 2 niet-roan ouders komt geen roan-nakomeling, daarom wordt aangenomen dat Matcham het rabicano-gen droeg. Dit gen zorgt voor witte haren door een normaal gekleurde vacht waardoor deze roan-kleurig lijkt. Dit gen zorgt ook voor de typische witte strepen op de staartaanzet, de “coon tail’’.

Matcham stond bekend om zijn fijne, meewerkende en gelijkmatige karakter. De meeste paarden uit die tijd voerden veel bloed en de Britten hadden weinig tot geen ervaring met het hanteren van de temperamentvolle paarden. De spreuk “Snap for speed en Matchem for truth and daylight” (Snap voor snelheid en Matcham voor eerlijkheid en karakter) was populair einde 18e, begin 19e eeuw. Deze uitspraak verwees naar het goede karakter dat hij zijn nakomelingen meegaf in tegenstelling tot Snap, de kleinzoon van Flying Childers. Snap was één van de beste renpaarden van zijn generatie maar hij had een moeilijk karakter.


Afstamming van Matcham
Matcham Cade (1743) Godolphin Arabian (17-) --
--
Roxanna (1718) Bald Galloway (17--)
zus van Chaunter (1712)
Merrie van Partner (1733) Old Partner (1718) Jigg (1700)
zus van Mixbury (17--)
Broen Farewell (1710) Makeless (1690)
merrie vna Brimmer (16--)

Carrière

Matcham werd door John Holmes of Carlisle gefokt in Noord-Engeland uit een kruising van Cade (v. Godolphin Arabian en naamloze merrie van Partner (v. Byerley Turk). Nog voordat hij op de renbaan uitgebracht werd, werd hij verkocht aan William Fenwick.

William Fenwick was opperstalmeester van de Koninklijke stallen van Koning George I. Hij bezat naast Matcham ook de hengst Fenwick Barb, beide hengsten stonden ter dekking op zijn stoeterij Bywell in Northumberland.

Pas op 5-jarige leeftijd werd Matcham in races uitgebracht en het bleek een uitstekend renpaard te zijn en schreef veel overwinningen op zijn naam. Pas op 7-jarige leeftijd werd hij verslagen door Spectator, maar een blessure bleek de oorzaak van deze nederlaag. Het duurde lange tijd voor hij weer op de renbaan verscheen maar hij won zijn eerstvolgende race. In totaal liep hij in slechts 12 races en hij won er 10. Hij werd erg populair bij de fokkers door zijn wedstrijdmentaliteit en goede karakter.

Pas nadat hij in 1759 stopte met racen, werd hij fulltime ingezet voor de fokkerij. Eerder dekte hij op beperkte schaal de merries van Fenwick op de eigen stoeterij.

In totaal verwekte Matcham 354 racewinnaars en zijn populariteit nam gedurende zijn leven alleen maar toe door het vererven van zijn goede racekwaliteiten en de geschikte instelling en karakter.

Via zijn zoon Conductor en diens afstammelingen Trumpator en Sorcerer bouwde hij een belangrijke lijn op die begin 1900 in Amerika tot bloei kwam. In 1917 werd het legendarische Man o' War geboren uit deze lijn. Ook het bekende paard Seabiscuit was een zoon van Man o’ War en stamt af van Matcham en Godolphin Arabian.

Matcham stierf op 21 februari 1781 op 33-jarige leeftijd.

Tegenwoordig is de invloed van Matcham in de volbloed-fokkerij minder groot, hij wordt overschaduwd door de nakomelingen van Eclipse. Toch blijven de goede karaktereigenschappen van deze hengst bewaard in de oude, gewaarde bloedlijnen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten