Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Meetcertificaat

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Als je een officiële wedstrijd wilt rijden met je pony, dan moet je beschikken over een meetcertificaat.

Wat is een meetcertificaat?

Een meetcertificaat is een officieel document waarop staat aangegeven wat de stokmaat van je pony is. Dit is belangrijk als je bij de pony's start omdat deze wedstrijden op basis van de stokmaat in verschillende categorieën worden ingedeeld. Je hebt geen meetcertificaat nodig als je met een pony tussen de paarden start. De categorieën zijn vastgesteld door de KNHS. Een meetcertificaat wordt opgenomen in het paspoort van de pony. Het meten van pony's vooraf aan deelname van wedstrijden is verplicht gesteld door de KNHS zoals vastgelegd in het Algemeen Wedstrijdregelement.

Verschillende categorieën in de ponysport

De KNHS kent vijf categorieën:

  • Categorie A: stokmaat tot 117 centimeter;
  • Categorie B: stokmaat van 117 centimeter tot en met 126,9 centimeter;
  • Categorie C: stokmaat van 127 centimeter tot en met 136,9 centimeter;
  • Categorie D: stokmaat van 137 centimeter tot en met 148,0 centimeter;
  • Categorie E: stokmaat van 148,1 centimeter tot en met 156,9 centimeter.

Deze categorieën bepalen in welke klasse je start met je pony bij het springen en dressuur. Voor mennen is bepaald dat de meethistorie van pony's tussen de 145 en 156,9 centimeter moet zijn opgenomen in het paardenpaspoort. Voor pony's kleiner dan 145 centimeter is een meetcerticaat voor menwedstrijden niet van toepassing. Indien een pony alleen wordt uitgebracht in endurancewedstrijden dan hoeven er geen meetgegevens te worden opgenomen in het paspoort.

Pony's tot en met 8 jaar moeten jaarlijks worden opgemeten en deze gegevens moeten worden opgenomen in het paspoort van de pony. Als je pony niet op achtjarige leeftijd gemeten is en/of op latere leeftijd in de sport worden uitgebracht moeten ook door een KNHS-ponymeter worden opgemeten, alvorens er deelgenomen mag worden aan een wedstrijd.

Het verkrijgen van een meetcertificaat

Een meetcertificaat moet worden opgesteld door een officiële ponymeter van de KNHS. Deze KNHS-ponymeter noteert de stokmaat van de pony in het paspoort. Rijverenigigen beschikken meestal over een eigen ponymeter die gevraagd kan worden om de pony op te komen meten. Hier zijn kosten aan verbonden die vermeld staan op de site van de KNHS onder 'tarieven'.

Bronnen, referenties en/of voetnoten