Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Milt

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De milt bij het paard is vergelijkbaar met de milt bij de mens. Het is een orgaan waar bloed opgeslagen wordt en waar het is van belang voor de afweer.

Anatomie

In de buikholte ligt de milt links van het midden, over en achter de maag. De milt vorm een driehoek waarvan de basis naar de wervelkolom gericht is terwijl de punt schuin naar voren en naar beneden in de richting van de elleboog wijst. De milt ligt met zijn buitenkant tegen het diafragma maar is er niet mee verbonden. De binnenkant van de milt bestaat uit verschillende delen die allemaal aan andere organen grenzen. Er zijn stukken die grenzen aan de darmen, de linkernier, de maag en het diafragma. Het diafragma wordt in de buikholte op zijn plaats gehouden door verschillende bandjes die de binnenzijde van het diafragma verbinden met aangrenzende organen. De milt is verbonden met de linker nier via de milt nier band, met de maag via het omentum majus en met het diafragma.

De milt is omgeven door een kapsel waarin bij het paard veel glad spierweefsel aanwezig is. Bij inspanning kan de milt daardoor samen trekken en extra bloedcellen in de bloedsomloop brengen. Het binnenste deel van de milt bestaat uit rode en witte pulpa. De rode pulpa vormt het grootste deel van de milt en zorgt ervoor dat de milt een donkere roodbruine kleur heeft.

Bronnen, referentie en/of voetnoten

  • Dyce, Sack en Wensing, Textbook of Veterinary Anatomy, Philadelphia: Elsevier, 2002, p. 531-532


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto of afbeelding van de ligging en de opbouw van de milt

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.