Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Missouri Fox Trotter

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Missouri Fox Trotter
Foxtrotterhoofd.jpg
Foxtrotterstand.jpg
Stokmaat: 1.40 – 1.65 meter
Kleur: alle kleuren toegestaan maar voornamelijk vos
Land van herkomst: Noord-Amerika
Link naar stamboek: http://www.mfthba.com

De Missouri Fox Trotter is een gangenpaardenras dat ontstond in de zuidelijke staten van Noord-Amerika. Het wordt beschouwd als één van de oudste paardenrassen van Amerika maar is zeker één van de onbekendste rassen.

Geschiedenis

Rond 1820 vestigden de eerste kolonisten zich op het Ozark Plateau in Missouri. De kolonisten waren afkomstig uit Kentucky, Tennessee en Virginia en met hen kwamen ook Engelse Volbloeden, Morgans en Arabieren mee naar het verre Westen. In het Oosten was de paardensport al immens populair en veel renpaarden verhuisden mee over de Mississippi om in de nieuwe gebieden races te lopen.

Voortgaand op de traditie uit het Oosten werden er luxe paarden gefokt voor de renbaan en er werd gebruikt gemaakt van volbloeden, Morgans, Tennessee Walkers, etc. Uit deze kruisingen ontstond het Ozark-paard. De puriteinse stroming zorgde er echter voor dat de “frivole” uitspattingen zoals races en andere zondige bezigheden verboden werden en de fokkerij richtte zich op het fokken van een paard dat én het werk op het land aankon én op zondag voor een rijtuig ingespannen kon worden om naar de kerk te gaan.In de loop der jaren werden de Ozark-paarden onderling en met Saddlebreds gekruist en hieruit ontstond de Missouri Fox Trotter.

Typisch kenmerk voor de Missouri Fox Trotter is de fox trot, een gebroken draf waarbij de voorbenen actief stappen en de achterbenen draven. In 1948 werd het stamboek MFTHBA ( Missouri Fox Trotter Horse Breed Association) opgericht, binnen 30 jaar werden er 15.000 paarden geregistreerd. Vanaf 1983 is het stamboek gesloten, dit houdt in dat enkel paarden wiens ouders in het MFTHBA ingeschreven zijn, in het stamboek opgenomen worden. In 2002 werd de Missouri Fox Trotter erkend als “ Officieel Paard van de Staat Missouri” (Official State Horse)

Exterieur

De Missouri Fox Trotter heeft een relatief lange rug die nodig is om de foxtrot te kunnen tonen. De rest van het lichaam is vrij compact en gespierd. Het hoofd is edel en verraadt de volbloed voorouders. Het oog is groot en helder, de oren zijn klein en spits. De neus is smal en de neusgaten zijn groot. De borst is diep en rondgeribd, de schouders zijn schuin en goed gespierd. De benen zijn gespierd maar toch fijngebouwd, de voeten zijn rond en groot.

Gangen

De Missouri Fox Trotter is een gangenpaard en beheerst naast de gewone gangen nog 2 specifieke gangen, namelijk de flat foot walk en de fox trot. De Foxtrot is een gebroken diagonale gang waarbij de voorbenen stappen en de achterbenen draven. De voorhoef van het diagonale benenpaar raakt de grond vlak voor de achterhoef de grond raakt. In een correct uitgevoerde fox trot is er altijd 1 hoef aan de grond.

In beweging schuiven de achterbenen over de afdruk van de voorhoeven en deze glijdende beweging zorgt ervoor dat de beweging van de rug en de onderbenen opgevangen wordt. De ruiter kan hierdoor comfortabel in het zadel zitten. Tijdens de fox trot beweegt het hoofd met een knikkende beweging en ook de staart beweegt mee in het ritme van de gang. De fox trot is een zeer comfortabele gang voor de ruiter en paard en deze kan over lange afstanden volgehouden worden.

Bij het beoordelen van de fox trot op shows worden punten toegekend voor het ritme, achterhand, voorhand en presentatie (animation). Voor de beoordeling van de fox trot is het ritme het belangrijkst criterium. Door de gebroken diagonale beenzetting ontstaat er een heel specifiek geluid: de voorvoet raakt de grond een fractie eerder dan het diagonale achterbeen waarna een pauze volgt met een zweefmoment. Meteen gevolgd door de andere voorvoet en meteen erna de andere achtervoet. Een korter of langer zweefmoment bepaalt mede de kwaliteit van de fox trot.

Onder de presentatie vallen de hoofd- en staarthouding. De hoofdbeweging moet in verhouding staan tot de beweging die de benen maken. Een afwijkende hoofdbeweging ten opzichte van de gang wordt streng bestraft. Tijdens de fox trot gebruikt het paard zijn hoofd als tegengewicht voor de achterhand, dat wil zeggen dat het hoofd tegelijk beweegt met de achterbenen. Hoe meer de beweging door het lichaam gaat, hoe beter. De staart heeft een specifieke manier van bewegen tijdens de fox trot. Wanneer een paard meer neigt naar draven dan naar fox trot, verandert ook de staartbeweging.

In de stap zijn vele variaties mogelijk: fox-walk, trot-walk, running walk, flat floor walk, pace en pace-walk. De pace is een zuivere 2-takt waarbij afwisselend de linkerbenen en de rechterbenen bewegen. Hierbij worden linkervoorbeen en linkerachterbeen gelijktijdig opgetild en neergezet. Tijdens deze gang beweegt het hoofd afwisselend van links naar rechts als tegenreactie op de beweging van het lichaam. Tijdens de pace-walk beweegt het paard in een 4-takt waarbij de voorvoet en achtervoet tegelijk worden opgetild maar de achtervoet eerder wordt neergezet dan de voorvoet. Hierdoor ontstaat een heel specifiek 4-takt ritme en beweegt het hoofd op en neer. De pace-walk lijkt erg op de flat foot walk.

Tijdens flat foot walk, te vergelijken met een stap in 4-takt, dienen de achtervoeten duidelijk over de afdruk van de voorvoeten geplaatst te worden. Belangrijk is dat de voeten in een glijdende beweging neergezet worden Tijdens de flat foot walk beweegt het paardenhoofd duidelijker dan tijdens de pace-walk maar de staart hoort nagenoeg stil te hangen. Wanneer de staart heen en weer beweegt, neigt het paard naar pace. Wanneer de staart op en neer beweegt, neigt het paard naar draf. De Trot-walk is ook een 4-takt gang met duidelijk hoofdbeweging maar hierbij lijkt het paard te draven in slow-motion. De beweging lijkt diagonaal maar klinkt als stap.

De galop heeft een 3-takt en wordt met hoog gedragen hoofd en staart gereden. Het paard moet ontspannen en licht verzameld galopperen. Naast gewone galop beheerst de Missouri Fox Trotter nog een snellere en vlakkere galop, de lope en de 4-takt galop.

Karakter

De Missouri Fox Trotter is geschikt voor allerlei soorten sport of recreatie. Het karakter is vriendelijk en meewerkend maar dankzij hun intelligentie zijn het soms niet de makkelijkste paarden.

Gebruik

De Missouri Fox Trotter wordt vooral gebruikt voor westernonderdelen, endurance en als recreatiepaard maar het populairst zijn de Missouri Fox Trotters als showpaard. Bij shows worden 40 punten toegekend voor de fox trot en 20 punten voor galop, stap en exterieur.

Boswachters, rangers en jagers gebruiken de Missouri Fox Trotter om wille van het grote uithoudingsvermogen en de tredzekerheid.

Foto's


Bronnen, referenties en/of voetnoten