Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Monty Roberts

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Monty roberts)
Ga naar: navigatie, zoeken
Monty Roberts
Monty chio.jpg
Trainer Natural Horsmanship
Geboren: 1935
Nationaliteit: Amerikaanse
Website: http://www.montyroberts.com/


Monty Roberts noemt men wel vaker een paardenfluisteraar. Hij noemt zichzelf echter liever een paardenluisteraar. Monty Roberts is degene die de Join-Up populair heeft gemaakt.

Monty Roberts werd onder de naam Marvin Lee Roberts in 1935 te Salinas, California, geboren, als één van twee zoons van Marguerite en Marvin E. Roberts. Getrouwd in 1956 met Patricia (Pat) Burden leeft hij sinds 1966 op de Flag is Up farms. Hij is een professionele fokker van renpaarden en professioneel paardentrainer die na publicatie van zijn in 1996 verschenen autobiografie “De man die naar paarden luistert” wereldberoemd werd, en in 1989 zijn methode bij Koningin Elisabeth II van Engeland op Windsor Castle mocht demonstreren. Na zijn autobiografie volgden meer boeken: Shy Boy, Mustang uit de wildernis (1999), Mijn trainingsmethode in woord en beeld (2001), From my hands to yours (2002), Paarden: wijze lessen voor de mens (2004), The horses in my life (2004). Monty Roberts bedacht ook een speciale deken voor renpaarden die moeilijk de smalle startboxen in te krijgen waren.

Geschiedenis

De vader van Monty Roberts was paardentrainer en zo leerde Monty al op de leeftijd van vier jaar paardrijden. Als jeugdruiter en later als professioneel paardentrainer en rodeoruiter (tot 1966), reed en won hij veel wedstrijden. Gedurende zijn jeugd zegt Monty Roberts onder andere stunt double van o.a. Elisabeth Taylor in “National Velvet” te zijn geweest. Na zijn wedstrijdcarrière werd Monty paardenfokker op de door hem in 1966 opgerichte Flag is Up farms.

In zijn autobiografie beschrijft Monty een vader die een moordenaar was en een brutale manier van omgang met mensen en paarden had, en dat zelfs Monty zelf daar het slachtoffer van werd. Monty Roberts tante Joyce Renebome, en zijn nicht Debra Ristau beschrijven daarentegen Marvin Roberts in hun boek “Horse Whispers and Lies” als een vriendelijke en meevoelende man.

Omdat Monty het in zijn jeugd niet eens was met de in zijn ogen brute manier van het trainen van paarden zoals zijn vader dat deed, stimuleerde dit hem om het gedrag van paarden onder elkaar nader te bestuderen. Deze nonverbale paardentaal van paarden onder elkaar noemt Monty “Equus”. Op grond van deze manier van omgaan van paarden onder elkaar heeft hij een voor het oog geweldloze manier omgang met paarden ontwikkeld die hij Join-up noemt. Deze manier van omgang met paarden vindt behalve veel aanhangers ook tegenstanders, mede door de psychische druk die door deze methode op de paarden uitgeoefend wordt.

Join up

Nuvola actions next.png Zie Join-Up voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een Join-Up wordt vaak gebruikt in een kuddeverband en is een variant op het natuurlijke gedrag in een kudde. Als een paard de alfamerrie niet als leider accepteert, jaagt ze hem weg. Het paard komt dan alleen te staan, voor een kuddedier is dat hetzelfde als hem voor dood verklaren. Het paard moet net zo lang buiten de kudde blijven tot hij zich onderdanig op gaat stellen en de alfamerrie weer accepteert als zijn leider.

Foto's