Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Muraközi

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Muraközi
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1.65 meter
Kleur: meestal vos met lichte manen en staart maar ook bruin, zwart en schimmel
Land van herkomst: Hongarije
Link naar stamboek:

De Muraközi is het populairste Hongaarse paardenras en is pas in de 2e helft van de 19e eeuw ontstaan. Het is een lichtgebouwd trekpaard met Arabische roots.

Geschiedenis

Hongarije heeft een rijke geschiedenis in de paardenfokkerij en naast de vele warmbloed- en volbloedrassen zoals de Furioso en de Nonius werden er ook koudbloedrassen gefokt.

De Muraközi ontstond uit kruisingen met Oostenrijkse Noriker-merries met Arabische hengsten. Het doel van deze kruisingen was het fokken van een lichter type paard dat in de landbouw gebruikt kon worden.

De Norikers waren zwaarder en door het Arabische bloed werden de paarden lichter en kregen ze meer schoudervrijheid. Deze eerste kruisingen werden Mur-Insulan genoemd, naar het Mura-gebied waar de paarden gefokt werden.

Om de Arabische invloed niet te groot te laten worden, werden de kruisingen op hun beurt gekruist met Percherons en Ardenners.

De paarden uit deze kruisingen waren uitermate geschikt voor het werk op het land. Ze waren lichter van type dan de Noriker maar waren sterk genoeg voor het werk in zware grond. Daarnaast hadden ze hun bewegingen van de Arabische voorouders behouden samen met het uithoudingsvermogen.

Tijdens de eerste wereldoorlog werden de Muraközi veelvuldig gebruikt als trekpaard en na de oorlog werd het ras nog populairder. Er was veel vruchtbare landbouwgrond in Hongarije en de Muraközi was de geliefde werkkracht op de boerderijen.

Tijdens de tweede wereldoorlog stierven vele Muraközi’s en was het voortbestaan in gevaar, daarom werden er 66 Ardenner-hengsten geïmporteerd. Er werd voor Ardenners gekozen omdat deze genetisch dichtbij de Muraközi stond. Met inbreng van deze hengsten overleefde het ras deze moeilijk periode en tot in de jaren ’70 bleef de Muraközi populair op het platteland.

Gaandeweg ontstonden er 2 types, een zwaarder en een lichter type.

Exterieur

De Muraközi is een opvallend paard en ook al vallen ze onder de koudbloeden, het bloed van de Arabische voorouders geeft ze een opvallend verfijnd uiterlijk.

De manen en staart zijn vaak lichter gekleurd dan de vacht, dit is waarschijnlijk een erfenis van de voorouder, de Noriker.

Dankzij de Arabische voorouders heeft het hoofd een elegante en verfijnde uitdrukking, de ogen zijn groot en vriendelijk.

Het lichaam is gespierd en compact gebouwd, de rug is kort maar de borst is diep. De croupe is hellend en de staart is laag aangezet.

De benen zijn kort en sterk en hebben weinig behang. De schenkel en bovenarm zijn goed gespierd, de spronggewrichten zijn goed gevormd.

De hoeven zijn sterk en goed van vorm.

Karakter

De Muraközi is een werkpaard in hart en nieren. Hij is onverstoorbaar en werkwillig. Het karakter is rustig, vriendelijk maar ook intelligent.

Het ras is erg sober en heeft weinig bijvoeding nodig. Daarnaast zijn ze opvallend gezond en hebben ze weinig gebreken.

De paarden zijn erg vroegrijp en kunnen al op 2-jarige leeftijd aan het werk gezet worden.

Gebruik

Tot op de dag van vandaag wordt de Muraközi op het Hongaarse platteland gebruikt. Hij wordt ingezet voor de ploeg, voor de kar en het lichtere type wordt zelfs als rijpaard gebruikt.

Daarnaast wordt de Muraközi ook voor de vleesindustrie ingezet.

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto, standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.