Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Nageboorte

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
De controle van de nageboorte

De nageboorte bestaat uit de placenta en de resten van het amnion. De twee uitstulpingen die je na de geboorte in de placenta terugziet zijn de twee hoornen van de baarmoeder en zijn ontstaan doordat de placenta door de hele baarmoeder aan het baarmoederslijmvlies vastzit.

De nageboorte moet hoogstens 6 uur na de bevalling in de stal liggen, maar er zijn rasgebonden verschillen. Bij Friezen en koudbloeden duurt dit minder dan 2 uur, terwijl een Camargue-paard veel langer met de nageboorte kan rondlopen. Wanneer de nageboorte niet uit zichzelf komt dan kan de dierenarts de merrie een injectie of zelfs een infuus met oxytocine en calcium geven. Als de nageboorte niet helemaal loskomt is het verstandig om deze op te knopen, zodat de merrie er niet op kan gaan staan. Als dit gebeurt kan namelijk de hele baarmoeder uitgestoten worden. Het is van belang om de nageboorte uit te vouwen om te controleren of deze compleet en heel is. Zo niet, dan moet de dierenarts gewaarschuwd worden. De nageboorte kan dan het beste bewaard worden in een emmer afgedekt met een vochtige handdoek, zodat deze niet uitdroogt en de dierenarts er nog informatie uit kan halen. Verder zijn er op de placenta een aantal witte puntjes te zien, op deze plaatsen is geen sprake geweest van uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen. Zulke witte plekjes zie je bijvoorbeeld aan de punten van beide hoornen. Hier zitten de eileiders aan de baarmoeder vast. Ook ter hoogte van de baarmoedermond zit een witte vlek, de Cervixster genaamd. Deze is normaal niet meer zichtbaar na de geboorte, omdat het veulen hierdoor naar buiten komt. Bij de geboorte kan er een extra structuur te zien zijn aan de navelstreng, dit is een restant van de dooierzak. De inhoudt hiervan dient de eerste 3 weken van de dracht als voedsel voor het embryo en daarna regresseert de dooierzak. Dit heeft geen invloed op het veulen. [1].

Tegelijkertijd met de nageboorte komt het veulenbrood uit de merrie. Het veulenbrood voelt als een soort rubberachtige spons en bestaat uit afschilferingen van de huid van het veulen.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.dehoefslag.nl/content.asp?menuid=555