Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Natural horsemanship

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Natural horsemanship houdt zich bezig met de communcatie met paarden. Het doel is om te leren communiceren met je paard in 'paardentaal'.

Geschiedenis

Al sinds mensen op paarden rijden hebben ze gezocht naar methoden om met de paarden om te gaan. Een van die methoden was door uit te gaan van het natuurlijke gedrag van het paard. De Griekse schrijver Xenophon (van ca. 430-355 voor Chr.) schreef in zijn On Horsemanship al over het vriendelijk beleren van paarden.[1]

Een andere beroemde persoon was de Ier Daniel Sullivan, die rond 1800 bekend stond als de "Horse Whisperer" en paarden temde die onhandelbaar waren geworden vanwege een ongeluk of mishandeling. Na hem hebben ook anderen rond 1850 naam gemaakt met het behandelen van gevaarlijke paarden. Hieronder bevond zich bijvoorbeeld John Solomon Rarey, die model stond voor het boek The Horse Whisperer van Nicholas Evans.[2][3]

In de huidige tijd is de vriendelijke methode van paarden trainen door mensen als Monty Roberts, Pat Parelli en Chris Irwin weer onder de aandacht gekomen.

Methode

Hoewel de verschillende personen elk hun eigen aanpak hebben, staan een paar punten toch centraal in natural horsemanship. Er wordt veel gebruik gemaakt van de manier waarop paarden met elkaar communiceren en hun gedrag ten opzichte van elkaar in de kudde. De mens neemt hierbij de positie in van de kuddeleider. Ook wordt er nadrukkelijk aandacht besteed aan het belonen van goed gedrag, ofwel positieve bekrachtiging, in tegenstelling tot het slechts afstraffen van verkeerd gedrag.

Dit alles leidt ertoe dat de paarden zowel gehoorzaamheid aan als vertrouwen in de mens krijgen, waardoor ze gemotiveerd worden mee te werken met de mens.

Personen die Natural Horsemanship beoefenen

Er zijn veel mensen die zich bezig houden met natural horsemanship. Hier een aantal bekende namen:

Binnen Nederland

Internationaal

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.gutenberg.org/dirs/etext98/hrsmn10.txt
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_%22Horse-Whisperer%22_Sullivan
  3. http://www.rarey.com/sites/jsrarey/

https://www.youtube.com/watch?v=KLHDqRXmDPI