Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Noord-Zweeds paard

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Noord-Zweeds paard
Noordzweedspaardhoofd.jpg
NoordZweedspaard.jpg
Stokmaat: 1,53 - 1,60 meter
Kleur: Alle kleuren behalve bont/wit
Land van herkomst: Noord-Zweden
Link naar stamboek: http://www.nordsvensken.org/

Het Noord-Zweeds paard is een klein trekpaardras afkomstig uit het noorden van Zweden. De Zweedse naam van het dier is: "Nordsvensk häst".

Geschiedenis

Het Noord-Zweedse paard is een klein trekpaardras dat tot stand is gekomen door verschillende kruisingen met een kleiner inheems ras. Eerst werd het gekruist met Döle-Gudsbrandsdal pony's uit Noorwegen en later met Oldenburgers. Door het kruisen met Oldenburgers is het ras groter geworden, maar toch heeft het niet alle pony-kenmerken verloren. [1] Het paard werd veel gebruikt in de land- en bosbouw in Zweden, maar is net als andere trekpaardrassen na de mechanisatie van de landbouw deze taak grotendeels verloren. Hierdoor is de totale populatie aan Noord-Zweedse paarden afgenomen. Op dit moment wordt in Zweden weer Döle-Gudsbrandsdal bloed gebruikt om de draagkracht voor het ras groter te maken.

Exterieur

Het werktype is een klein maar zwaar koudbloed ras. Het heeft een enigszins hoekig hoofd met grote oren op een korte en gebogen hals. Vooral de expressieve ogen met lichte ogenkring en de lichte snuit met “meelmuil” zijn opvallend voor dit ras. De schouders lopen schuin af en zijn krachtig. De benen zijn stevig en kort met zwart kleurenverloop en behang op de onderbenen. De rug is wat lang met een gespierde en ronde achterhand. De manen en staart zijn lang en weelderig. De stokmaat van het paard ligt tussen de 1,53 en de 1,60 meter. Elke kleur is toegestaan behalve bont en wit, maar zwart, donkerbruin en vos komen het meest voor. Binnen het ras worden twee types herkend: een gedrongen type en een wat sierlijker type.

Type

Het Noord-Zweedse paardenras is onder te verdelen in twee groepen:

  • het werktype: Nordsvensk Brukshäst
  • het draverstype: Nordsvensk Kallblodig Travare, de Noord-Zweedse koudbloeddraver

Beide types hebben een eigen stamboek, maar vallen voor het Zweedse paspoort allebei onder Nordsvensk.

Karakter

Noord-Zweedse paarden staat bekend om hun goede karakter, met vrijwel geen kwaad in zich en het vermogen om in elke situatie hun hoofd koel te houden. Het zijn vriendelijke en volgzame paarden, maar vanwege hun enorme kracht hebben ze een goede opvoeding nodig. [2]

Gebruik

Het oorspronkelijke gebruik van de Nordsvensk Brukshäst, land- en bosbouw, is komen te vervallen, maar voor de recreatie is het een ideaal paard. Het is geschikt voor lichte dressuur en voor de kar. Typisch Zweeds is het Zweedse gareel. Dit gareel wordt niet per paard op maat gemaakt, maar bestaat uit een linker en rechter helft wat met twee banden bij elkaar wordt gehouden en daardoor ook gesteld kan worden. Het draverstype, de Nordsvensk Kallblodig Travare, wat lichter van bouw, kan behalve voor de dressuur ook gebruikt worden om een sprongetje te maken en wordt in Zweden ingezet voor de draverijen. De snelheden die deze koudbloeddravers halen, zijn vergelijkbaar met warmbloed draver. [3]

Onderhoud

Het Noordzweedse paard valt onder de koudbloedrassen en is daarmee ook sober in onderhoud. Ze kunnen het hele jaar buiten staan. Het is een sterk, gehard en langlevend paard waarvan gezegd wordt dat het immuun is voor de meeste paardenziekten.

Stamboek

De Travare [4] heeft een zeer goed overzichtelijk stamboek, waarbij families tot generaties lang zijn te traceren. Het brandmerk bestaat uit een S + 4 cijfers Bij het stamboek van de Nordsvensk Brukshäst [5] kan je ook via internet een goede indruk krijgen van de hengsten. Op dit moment is er enkel in Zweden en Denemarken een stamboek voor dit ras. Omdat Zweden een groot land is, heeft nagenoeg elke provincie een eigen afdeling.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. Georgie Henschel, geïllustreerde gidsen, paarden en pony's, Helmond, Uitgeverij Helmond B.V.: 1981
  2. http://www.paardenshows.nl/paarden_rassen.php3?volgnr_oud=70
  3. http://www.noordzweedspaard.nl/
  4. http://www.haststam.com/raser/kbt_index.htm/
  5. http://www.nordsvensken.org/hingstar.php/