Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Overhoef

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbehoud medisch
Let op: Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij twijfel over de gezondheid van je paard altijd een dierenarts!


een overhoef

Overhoef is een botwoekering ter hoogte van het kroongewricht of het hoefgewricht als gevolg van een chronische ontsteking van het gewricht. Dit is aan de buitenkant waar te nemen doordat er een verdikking aanwezig is bij het gewricht.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen lage overhoef en hoge overhoef. Lage overhoef is hetzelfde als artrose in het hoefgewricht terwijl hoge overhoef overeenkomt met artrose in het kroongewricht.

Oorzaak of etiologie

Een chronische ontsteking van het kroongewricht kan uiteindelijk leiden tot overhoef.

Ziekteverloop of pathogenese

Bij een chronische gewrichtsontsteking ontstaat er botwoekering van het kraakbeen in en rond het kroongewricht als reactie op de ontstekingsprocessen in het gewricht. Dit is aan de buitenzijde te zien als een verdikking. De verdikking wordt overhoef genoemd en kan zowel aan de voorkant als aan de zijkanten voorkomen. Afhankelijk van waar de botwoekering zich vormt, spreken we van 'hoge overhoef' of van 'lage overhoef'. Bij hoge overhoef bevindt de verbening zich vooral rondom het kroongewricht en bij lage overhoef rond het hoefgewricht.

Symptomen

Bij lichte vormen van overhoef kan het paard nog functioneren en is er geen sprake van kreupelheid. Bij de ernstigere vormen is er vaak sprake van lichte maar wisselende kreupelheid, afhankelijk van de hevigheid van de ontsteking.

Overhoef kan veroorzaakt worden door trauma van buitenaf, langdurige overbelasting of een afwijkende beenstand waardoor de gewrichten verkeerd belast worden.

Diagnose

Beschrijf hier hoe de dierenarts kan bepalen of het inderdaad om deze aandoening gaat.

Behandeling

Behandeling voor overhoef is beperkt. Pijnstillers en aangepast beslag kunnen het probleem verlichten, net als injecties met ontstekingsremmende medicijnen maar meestal is er geen definitieve genezing mogelijk.
In enkele gevallen kan er voor gekozen worden om operatief het koot- en kroongewricht met elkaar te verbinden om zo de irritatie die de ontsteking veroorzaakt te verminderen. Ondanks de lichte verstijving die hierdoor ontstaat, kan het de pijn en kreupelheid verminderen maar het paard blijft beperkt in de beweging.

Preventie

Het is van groot belang om een kreupel paard niet te lang te laten staan voordat er een dierenarts gebeld wordt. Overhoef zal ontstaan als een ontsteking wekenlang blijft aanslepen dus door tijdig ingrijpen kan dit meestal voorkomen worden.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten