Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paid Warm Up

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een Paid Warm Up klasse is een niet officieel erkend wedstrijdonderdeel binnen de westernsport. Het is bedoeld als een mogelijkheid om je paard tijdens een wedstrijd in een gesimuleerde wedstrijdsituatie te scholen, zonder dat daar een puntentelling/waardering aan vasthangt.

Waarom dit wedstrijdonderdeel?

Vooral in de reiningsport is het de bedoeling dat een combinatie alleen de bak in gaat om daar een vooraf vastgesteld patroon te rijden. Bij deze proef kan de ruiter in de ring dingen tegenkomen die hij thuis niet heeft en ook niet kan nabootsen. De jury en zijn schrijver zitten tijdens de proef in de ring op twee stoelen (bij E of bij B) met een westernhoed op, en daar kan een paard van schrikken of kijkerig op reageren. Muziek en publiek en de zenuwen van de ruiter kunnen ook een steentje bijdragen dat het in de ring allemaal niet zo wil lukken. En in de reiningsport gebeurt er zoveel op de letter X, dat een paard daarop kan gaan anticiperen. Paarden die vaak geshowd worden, kunnen "showsmart" worden en heel goed doorkrijgen dat ze tijdens een wedstrijd bepaalde dingen kunnen doen omdat de ruiter toch niet mag, kan of wil ingrijpen.

In tegenstelling tot de dressuursport wordt namelijk een verkeerd gereden proef, of een proef waarbij de ruiter de controle verliest en moet ingrijpen, helemaal met 0 score gewaardeerd en niet alleen het onderdeel waar het mis ging. Een deelname aan een Paid Warm Up rubriek kan een ingesleten patroon doorbreken.

Wat wordt er gedaan?

Een combinatie kan zich inschrijven voor een Paid Warm Up en huurt daarmee voor 10 minuten de wedstrijdbak. De bedoeling is dat je in wedstrijdoutfit verschijnt. Het publiek blijft gewoon kijken en er zitten personen (in het ideale geval met westernhoed op) op de jurystoel, zodat het paard de indruk krijgt dat hij met een echt wedstrijdonderdeel bezig is. Gedurende de tijd die de ruiter krijgt en waar hij voor betaald heeft, mag hij doen wat hij wil. Als een paard op X loopt te springen en niet rustig stil wil staan omdat hij verwacht dat er wat gaat gebeuren, kan de ruiter beslissen om de hele periode op X stil te blijven staan. Bij paarden die schrikken van de jury, kan de ruiter beslissen om de hele periode langs de jury te gaan rijden. Maar ook voor ruiters voor wie de drempel te hoog is om aan een echt rijonderdeel mee te doen, kan de Paid Warm Up helpen om wat wedstrijdervaring op te doen.

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Foto van een paid warm up

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.