Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paint horse

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Paint Horse
Paint1.png
Paintstandfoto.jpg
Stokmaat: tussen 1,42 en 1,72 meter
Kleur: vooral bont
Land van herkomst: Verenigde Staten
Link naar stamboek: http://www.apha.com/

Met een Paint Horse wordt over het algemeen niet zomaar een bont paard bedoeld, maar een bont paard dat geregistreerd staat bij de American Paint Horse Association (APHA). Ook eenkleurige paarden van Paint ouders kunnen geregistreerd worden.

Geschiedenis

In 1519 zeilde de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando Cortez naar de Nieuwe Wereld om zijn heil daar te zoeken. Om zijn groep te helpen het land te verkennnen brachten zij paarden mee vanuit Europa. De Spaanse historicus Diaz del Castillo, onderdeel van het gezelschap, beschreef één van de paarden als een 'pinto met witte sokken op zijn voorbenen'. Een ander paard was een 'donkere roan met witte vlekken'. Dit zijn de eerste bekende beschrijvingen van de Paint Horse.

Begin 17e eeuw waren de Amerikaanse vlakten rijkelijk bevolkt door wilde paardenkuddes, waaronder ook het apart getekende bonte paard. Door hun snelheid en souplesse werden zij vaak gevangen en getemd door de Indianen. Met name de Comanche-stam was een groot fan van dit prachtige paard. Bewijzen hiervan zijn te vinden op oude schilderingen op buffelhuid die terug zijn gevonden.

De Paint had vele namen in de navolgende eeuw, zoals pinto, paint, skewbald of piebald. Omstreeks 1950 werd een groep opgericht om zich te richten op het behoud van het gevlekte paard: de Pinto Horse Association.

Er bleef echter een sterke behoefte aan een westernpaard dat niet alleen de kleuren, maar ook de capaciteiten bezat die zo graag gezien werd bij dit paard. Er moest een nieuw stamboek worden opgericht die zich met al deze dingen bezig zou gaan houden. Rebecca Tyler Lockhart verzamelde een groep enthousiastelingen en organiseerde een kleine show in het zuiden van Amerika. De groep Paint-eigenaren was zeer enthousiast en na deze show begon het balletje echt te rollen. Een halfjaar later, aan Rebbeca's keukentafel, documenteerde zij de stamboom van de allereerste American Paint Horse: de zwart-witte tobiano hengst Bandits Pinto van de Flying M Ranch, McKinney, Texas.

Exterieur

De Paint staat bekend om zijn kleur: om in het register te worden opgenomen moet het paard witte aftekeningen boven de knie hebben. Het bontpatroon tobiano komt het meest voor. Tobiano wordt gekenmerkt door grote vlekken en de witte aftekening loopt over de rug, het paard heeft witte benen. Een ander bontpatroon is overo dat drie vormen heeft. Frame, waarbij de vlekken vanaf de buik omhoog lopen, nooit over de rug heen; Sabino, dat zich kan uiten op veel verschillende manieren maar vaak grillige vlekken geeft; en splashed white, waarbij de vlekken van het paard van onderen naar boven op benen en neus lopen. Ook een combinatie van verschillende patronen is mogelijk, de combinatie van tobiano en overo wordt tovero genoemd.

Soms worden er uit veulens van paint ook paarden geboren die geen vlekken hebben, of te weinig wit om in het register te worden opgenomen. Deze paarden worden apart ingeschreven in het stamboek voor Solid Paint Breds (of Breeding Stock), de Solid Paint Bred Registery. Voor het ras zelf maakt het geen verschil, de paarden mogen meedoen op APHA wedstrijden, alleen dan bij de solids. En als een Solid een bonte nakomeling krijgt wordt die gewoon ingeschreven bij de bonte Paints. [1]

Karakter

De Paint is intelligent en heeft een uitstekend temperament.

Gebruik

In Nederlands wordt de Paint gezien als een typisch westernpaard en wordt het in alle takken van de westernsport gebruikt. In Amerika wordt het paard veelzijdiger ingezet en worden er ook races mee gehouden en zijn de paarden actief in de dressuur, in het springen of 'gewoon' voor de kar.

Foto's

Social Media

Facebook:

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. http://www.dutchpainthorseclub.com/


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.