Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Paso fino

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Paso fino
PasoFino hoofdfoto.jpg
Paso Fino standfoto.jpg
Stokmaat: 1,40 tot 1,55 meter
Kleur: alle kleuren
Land van herkomst: Zuid-Amerika, Puerto Rico
Link naar stamboek:

De Paso fino is ontstaan door verschillende Spaanse rassen als de Spaanse Jennet, de Andalusiër en de Berber jarenlang te kruisen en te selecteren. Dit gebeurde nadat Columbus op zijn tweede reis naar Zuid-Amerika een aantal Spaanse paarden meegenomen had. Het ras werd bekend onder de naam Los caballos de Paso fino dat staat voor de paarden met de fijne stappen.[1]

Geschiedenis

In de 16e eeuw namen de Spaanse veroveraars hun paarden mee naar Zuid-Amerika en introduceerden zo de eerste paarden in Noord en Zuid Amerika. Deze paarden, de Spaanse Jennet, de Andalusiër en de Berber werden in de eeuwen daarna in Porto Rico en Columbia specifiek gefokt op hun vloeiende gangen en kracht. Zo ontstond het ras wat we nu de Paso Fino noemen.

Exterieur

De Paso fino heeft een trotse oprichting en een edel hoofd met een rechte neus. De oren zijn klein en puntig. Zijn manen en staart zijn zijdeachtig en lang. Hij heeft een korte rug met sterke lendenen en achterhand. De benen zijn hard en droog maar toch hebben ze een licht beendergestel met korte benen en sterke voeten. Alle kleuren komen voor en aftekeningen zijn toegelaten maar komen niet veel voor. De Paso fino is niet zo groot ongeveer tussen 1,40 tot 1,55 meter. [1] Tijdens het werk wordt de staart op een typische afgebogen manier hoog gedragen. Dit is vooral duidelijk te zien bij de showpaarden.

Karakter

De Paso fino is een temperamentvol maar gehoorzaam paard. Ze komen altijd trots en actief over en zijn erg intelligent. Het ras staat bekend om zijn 'brio', dat is een Zuid-Amerikaans begrip. Dat wil zeggen een regelbaar vurig temperament gecombineerd met werkwilligheid en moed. De Paso Fino heeft een grote 'will to please' dat wil zeggen dat hij erg zijn best doet om het zijn eigenaar naar de zin te maken. Dat maakt hem een erg fijn gebruikspaard maakt voor zowel show als recreatie.

Gebruik

De Paso fino beheerst de stap, de galop en de tölt. De tölt wordt in verschillende tempo's en verzamelingsgraden gereden.

De classic fino is een gang met sterk verkorte passen. Het paard is uiterst verzameld en in balans. Het paard gaat ongeveer even snel vooruit als in verzamelde stap. De voeten van het paard worden zo snel bewogen dat het met het blote oog nauwelijks te zien is. Slechts weinig paarden beheersen dit van nature.[1] Deze gang wordt voornamelijk in shows gereden.

De paso corto is een gang die ideaal is voor de recreatieruiter en voor langere afstanden. Het is een middengang tussen de classic fino en de paso largo. De snelheid is vergelijkbaar met die van de arbeidsdraf. Een goed getraind paard kan de paso corto uren volhouden zonder moe te worden.

Als laatste heb je nog de paso largo. Een gang in snel tempo met ruime passen. De snelheid van deze gang verschilt sterk per paard. De vloeiende bewegingen, het ritme en de balans worden belangrijker gevonden dan de snelheid.

Een deel van de Paso fino's beheerst naast deze gangen ook nog de Trocha. Deze gang wordt ook wel draftölt genoemd. Dit is een soort gebroken draf. De beenzetting is diagonaal, maar niet in twee tak zoals een normale draf, maar in viertakt.[1]. Deze gang wordt in de Paso Finos als een fout gezien. Trocha paarden hebben in Columbia hun eigen ras registratie.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 http://www.pfve.de/englisch/englisch.htm