Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Peneia

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Peneia
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,00 – 1,40 meter
Kleur: meestal bruin, zwart of grijs
Land van herkomst: Griekenland
Link naar stamboek:

De Peneia is een Grieks paardenras dat afstamt van paarden uit de Oudheid. De populatie is klein en leeft alleen in Griekenland.

Geschiedenis

In het oude Griekenland (500-300 v.Chr.) leefden verschillende paardenrassen maar de barre levensomstandigheden op het Griekse schiereiland zorgden ervoor dat de paarden evolueerden tot kleine, compacte dieren. Ondanks dat Griekenland weinig geschikte gebieden had om paarden te fokken, waren paarden geliefd en noodzakelijk voor de Grieken.

De bekende Griekse geschiedschrijver Xenophon beschreef in zijn werken de fokkerij van het oude Griekenland: de Grieken importeerden paarden uit andere streken, verbeterden het inheemse ras met oosterse paarden uit Fergana en werden Scythische paarden gebruikt om maat in de fokkerij te brengen.

Een inmiddels uitgestorven inheems paardenras was de Thessaloniër. Dit ras werd vernoemd naar de regio waar het gefokt werd: Thessalië en Epirus. De Thessaloniër werd door de Griekse dichter Oppianus (211 n.Chr.) beschreven als een ras dat: “het bekendste was om zijn schoonheid, moed en uithoudingsvermogen”. Andere paardenrassen uit die periode zijn de Peloponesiër, de Arcadiër en de Epidauër.

Ook al zijn deze rassen inmiddels uitgestorven, ze hebben de basis gelegd voor de huidige inheemse rassen van het Griekse vasteland, de Pindos (wordt ook Thessaloniër genoemd) en de Peneia.

De Peneia is een zeldzaam, maar nog niet zo oud ras. Gebaseerd op de Pindos werden de inheemse paarden gekruist met Anglo-Arabieren, Anglo-Normandiers en de Nonius. Het stamboek werd in 1995 opgericht en in 2002 bleken er 231 fokmerries en 69 hengsten ingeschreven te staan.

De Peneia werd genoemd naar het oude Griekse “Peneia” wat schiereiland betekent en vaak in oude, klassiek Griekse teksten voorkomt.

Exterieur

De Peneia heeft een mooi gevormd hoofd met een lichte ramsneus. De hals is goedgevormd en de schoft is laag. De borst is breed met gespierde schouders. De rug is kort met een hellende croupe. De benen zijn lang en de hoeven zijn smal en hard.

Karakter

De Peneia heeft net als de Pindos een groot uithoudingsvermogen en is sober, gezond en winterhard. De pony heeft genoeg aan minimale voeding en is goedkoop in onderhoud.

Gebruik

De Peneia wordt gebruikt voor licht werk op de boerderij, als lastdier in de bergachtige streken en in de bosbouw. Daarnaast is hij ook geschikt als rijpaard.


Bronnen, referenties en/of voetnoten
Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto, standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.