Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Poitevin

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Poitevin
Poitevin hoofd.jpg
Poitevin.jpg
Stokmaat: 1.62 tot 1.70 meter
Kleur: Ze zijn vaak valk, een verwijzing naar hun oeroude afstamming, maar ze kunnen ook grijs, bruin, zwart of palomino zijn.
Land van herkomst: Frankrijk
Link naar stamboek: -

De Poitevin of Mulassier is afkomstig uit Poitou, een streek in West-Frankrijk, ten zuiden van Bretagne. Aangenomen wordt dat hij verwant is aan het primitieve bospaard van Noord-Europa. De Poitevin is een echte sobere vierbener die weinig opvallend presteert en er soms nogal eenvoudig uitziet. Er speelt echter nog iets anders. De Poitevin wordt zeer intensief gebruikt in de fokkerij van uitmuntende muildieren, waarin ze kampioenen zijn.

Geschiedenis

Aangenomen wordt dat de Poitevin afstamt van diverse Deense en Noorse zware paarden die waarschijnlijk in de streek zijn geïmporteerd tijdens de drooglegging van het land in de 17e eeuw.

Exterieur

Een Poitevin hengst

De Poitevin heeft een zwaar, eenvoudig hoofd met rechte neuslijn of een lichte ramsneus. Zijn hals is kort en gespierd. De schouders zijn tamelijk steil en eenvoudig gebouwd. Hij is meestal lang van lichaam met een rechte rug en een hellend kruis.

De benen zijn zeer kort in vergelijking met de lichaamsmassa en ze zijn zwaar met ruw behang. De hoeven zijn groot en vlak en de vacht is hard.


Hoewel de Poitevin als ras min of meer was afgeschreven, heeft hij recent een opleving van zijn populariteit meegemaakt, vanwege kruisingen met de Baudet de Poitou-ezel hengsten, om eersteklas werkmuildieren te produceren, de Poitevin muildieren.

Karakter

De Poitevin heeft een werklustig karakter.

Gebruik

Dit ras heeft een beperkte gebruiksmogelijkheid door zijn bewegingen. Ze hebben wel veel kracht en houden van werken, waardoor ze veel zijn gebruikt in natte gebieden. Het echte gebruik van dit ras was het fokken van muildieren, ze werden zelf ook veel gebruikt als lastdier.


Bronnen, referenties en/of voetnotenDit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.