Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Pony of the Americas

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Pony of the Americas
Hoofdfoto Pony of the americas.jpeg
Standfoto Pony of the Americas.jpeg
Stokmaat: 1,17 tot 1,42 meter
Kleur: meestal gevlekt maar alle kleuren zijn toegestaan
Land van herkomst: USA
Link naar stamboek: http://www.poac.org/

Pony of the Americas is één van de 3 gevlekte Amerikaanse paardenrassen naast de Appaloosa en de Colorado Ranger Horse

Geschiedenis

Dit ras is ontwikkeld in de staat Iowa in de Verenigde Staten. Meneer Les Boomhower fokte met shetlanders. In het voorjaar van 1954 bood een buurman hem een merrie aan die een kruising was tussen Arabier en een Appaloosa die drachtig bleek te zijn van een shetlander hengst. Nadat de merrie was bevallen van een bont veulen kocht Les de merrie. Het veulen sprak hem vanwege het uiterlijk zeer aan: een schimmel met zwarte 'verf' vlekken, in het bijzonder één vlek die leek op de afdruk van een hand.

De kruising Appaloosa/Arabier/Shetlander sprak Les Boomhower zo aan dat hij besloot een apart register op te richten voor deze kruising.

Exterieur

De eisen die het register stelt aan de nakomelingen is zeer streng: de pony moet een stokmaat hebben tussen de 1,17 en 1,42 meter, het hoofd moet klein zijn en de kenmerken van een Arabier bezitten. Het lichaam moet gespierd zijn als dat van een quarter horse en de vacht moet de aftekening hebben zoals die van een Appaloosa, en te herkennen zijn als dusdanig vanaf een afstand van 12 meter.

De normen die Les en zijn vrienden het opzetten vormden een echte uitdaging voor elke fokker. Om als pony te worden opgenomen als een POA, werden strikte richtlijnen gevolgd. De pony moest tussen de44 inch tot 52 inch zijn. Het hoofd was klein en voorgeschoteld als de Arabische; het lichaam moest worden gespierd als de Quarter Horse; en de kleuring moest Appaloosa zijn zichtbaar bij 40 voet. Dit was een ras voor de kinderen om te rijden en de show. Volwassenen konden alleen de dieren te laten zien bij halter of met een kar. Dus deze paarden moeten ook zacht en makkelijk te trainen zijn.

Gebruik

De pony's zijn bedoeld als showpony en als rijpony voor kleine kinderen.


Bronnen, referenties en/of voetnoten