Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ren

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Een ren is de term die in de rensport wordt gebruikt voor een race, in de drafsport is koers gebruikelijk. De regels voor een ren zijn afhankelijk van het type ren, maar in principe is het verloop van elke ren hetzelfde.

Een kwartier voor de start van de ren verzamelen paarden, jockeys, trainers en eigenaren zich in een speciale ruimte die de paddock genoemd wordt. De trainer geeft daar de laatste instructies aan de jockey en het publiek kan de paarden bekijken. Ook worden hier de paarden warmgelopen. Aan de wijze waarop een paard zich toont kan iemand eventueel laten afhangen op welk paard hij een weddenschap zal plaatsen. Als de baancommissaris dit aangeeft, stijgen de jockeys op en begeven ze zich op volgorde van startnummer op weg naar de renbaan. Aan het begin van de baan worden de paarden door de begeleiders losgelaten en galopperen ze voor het publiek langs op weg naar de start. De start vindt plaats in een speciale installatie, de startboxen. Elk paard krijgt door middel van een loting een bepaalde box aangewezen. De deelnemers staan dan onder orders van de starter. Hij zal dan alle startboxdeuren gelijk opendoen, op dat moment start de koers.

Mocht zich, naar het oordeel van de starter, een omstandigheid voordoen welke in strijd is met de reglementen dan zal hij de start herroepen. De start was dan een valse start. Zijn de paarden gestart dan ziet het rencomité nauwlettend toe op naleving van de regels. Met name het hinderen van anderen en overmatig zweepgebruik worden zwaar bestraft. Na afloop van de ren verzamelen de deelnemers zich in een andere ruimte, de zogenaamde afzadelplaats. De jockeys stijgen daar af en spoeden zich naar de weger. Heeft het comité geen op- of aanmerkingen dan zal de rechter van aankomst de uitslag bepalen. De 'rechter van aankomst' en het rencomité vormen samen de jury van de ren.

Als de uitslag officieel is, wordt de winnaar van de race gehuldigd, dit gebeurt op Duindigt in de winnaarscirkel. De nummers 2 tot en met 4 worden afgezadeld en in boxen naast de cirkel geplaatst, zodat het publiek de plaatsing nogmaals kan bekijken. Het uitstappen en afkoelen van de paarden vindt plaats op het stallenterrein.


Bronnen, referenties en/of voetnoten