Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rijnlander

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Rheinlander)
Ga naar: navigatie, zoeken
Rheinländer
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1.62 – 1.75 meter
Kleur: vos, bruin, zwart en schimmel
Land van herkomst: Duitsland
Link naar stamboek: http://www.pferdezucht-rheinland.de/

Na WO II werd door de paardenfokkers de grondsteen gelegd voor een warmbloedpaardenfokkerij volgens een bepaalde strategie. Hiermee begon het succesverhaal van warmbloedpaarden in de sport en fokkerij van een stamboek dat van origine een koudbloedfokkerij was, het fokgebied Rheinland.

Geschiedenis

Het Rheinische stamboek bestaat al heel lang. Sinds 1892 schreven fokkers alles op wat maar enigszins betrekking had op de fokkerij, van dekdata tot geboortes. Echter sprak niemand toen over chique bewegingspaarden maar trokken de weinig zwevende helpers van de landbouwers, de Rheinische koudbloeden, de ploeg en kar.

Toentertijd had het stamboek 15.000 leden en ongeveer 26.000 geregistreerde, meest koudbloedpaarden. Een geheel ander beeld geven de getallen van 1961, toen de “helpers” uitgediend waren bij de boeren en de warmbloedfokkerij in de kinderschoenen stond. De stand was toen: 1200 paarden en 800 leden.

Maar toen ging het bergop, niet met grote sprongen maar met kleine weloverwogen stappen naar de successen van vandaag. Dit is gelukt door de inzet van Hanoveraner, Trakehner en Holsteiner inbreng, waarbij de fokkers doordacht en slim de bloedlijnen kruisten. Men wist toen hoe te doseren en zo werd de snelheid en hardheid van de volbloed gebruikt, de elegantie van de Trakehner en de rittigkeit en het goede temperament uit andere Duitse warmbloedfokgebieden. Het resultaat is een veelzijdig sport- en fokpaard, dat bewezen heeft succesvol te zijn op grote wedstrijden maar ook in de keuringsbaan. En niet alleen bij de paarden maar ook bij de pony’s kan men terugkijken op een weloverwogen fokbeleid. De pony's zijn terug te vinden als succesvolle wedstrijdpony’s, betrouwbare kinderpony’s en lijken een garantie te zijn voor successen in de fokkerij.

Exterieur

Een uitdrukkingsvol hoofd op een goed aangezette hals met een lichte knik, een lange schuine schouder, elastische rug, een lange bespierde croupe met veel rompdiepte een droog fundament met voldoende kracht zijn de ingrediënten voor een paard dat zich energiek, elastisch en met schwung kan bewegen.

Karakter

Zijn werkwillige en betrouwbare karakter maakt dat de Rheinländer een uitstekende partner is voor zowel de ambitieuze wedstrijdruiter als de gepassioneerde recreatieruiter.


Gebruik

Een paard dat overal inzetbaar is, van keuringsterrein tot fokkerij, van wedstrijdterrein tot strand of bos.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten
Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto, hoofdfoto en actiefoto's

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.