Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rijden met neckrope

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Rijden met neckrope

Rijden met een neckrope is heel anders dan rijden met bit en teugels of bitloze optomingen die om het hoofd zitten. Hieronder staat omschreven hoe je het rijden met een neckrope aan kan leren.

Neckreining aanleren

Tijdens het rijden begin je te sturen met de teugels (neckreining) en niet met het bit. Denk je in dat je op een fiets rijdt en naar links wilt, je linkerhand los van het stuur en sturend met je rechterhand neem je de linkerbocht. Om naar links te gaan leg je de rechterteugel dus tegen de rechterkant van de hals. Denk je nu in dat je naar rechts wilt sturen met je fiets en dit met je linkerhand doet, je rechterhand los van het stuur. Naar rechts leg je dus de linker teugel tegen de linkerkant van de hals. Op deze manier begin je je paard langzaam aan neckreining te laten wennen.

Wanneer je paard niet luistert, of begrijpt dat je vraagt om linksaf te gaan, kan je je linkerteugel gebruiken om de richting wat duidelijker aan te geven. Hetzelfde geldt voor als je rechtaf wilt en je paard gaat niet naar rechts.


Neckreining met langere teugels

Als je paard na een tijdje oefenen begrijpt wat de bedoeling is, kan je de teugels langer laten. Je stuurt op dezelfde manier, alleen mag je hier wat meer overdrijven (bijvoorbeeld als je naar links gaat, je rechterhand een beetje over de hals brengen). Als je dit doet bij stap 1 (dus meteen in het begin) krijg je een verkeerde inwerking van het bit. Ook hier oefen je weer veel op. Geef uiteraard ook gewichtshulpen.

Ook bij deze stap kun je (wanneer je paard niet luistert) weer de richting duidelijker aangeven met de andere teugel.


Halstertouw om de hals

Neem nu een halstertouw of iets dergelijks. Dit is de eerste stap naar "echt rijden met een neckrope". Je laat het hoofdstel nog om. Met de neckrope mag je met sturen in het begin erg overdrijven. Begin met de neckrope eerst wat hoger op de hals, daar reageren ze in principe beter op. Als je paard na veel oefenen begrijpt wat de bedoeling is, kan je de neckrope wat laten zakken en ook minder overdreven sturen met je handen. Je moet als het ware wat gaan afbouwen. Dit is de laatste fase waar je met de teugels kunt inspringen wanneer je paard niet reageert. Het hoofdstel is nog om en je kunt dus nog corrigeren met de teugels. Op deze manier moet je veel oefenen, tot je de teugels een training lang niet in de handen nodig hebt.

Hoofdstel af, halster om

Deze fase hoeft niet, maar kan altijd handig zijn voordat je het hoofdstel af laat. Probeer nu te rijden zonder bit, maar wel nog met een halster om, zodat het paard nog geen volledige vrijheid voelt. In een keer teveel vrijheid geven kan een negatief gevolg hebben. Om dit te vermijden kun je het halster nog om laten. Sommige paarden hebben dit nodig, andere niet.


Alleen de neckrope

Dit is je "einddoel", rijden in vrijheid, dus ook zonder halster. Als je genoeg vertrouwen hebt, kan je het ook eens zonder zadel proberen.


Let op

Vergeet niet er een “stop” in te bouwen.

De stop kun je op verschillende manieren aanleren:

  • Op je stem
  • Op je benen
  • op de neckrope .

Probeer hier 2 manieren te combineren, bijvoorbeeld de stem en de neckrope.

Laat het paard tijdens het gewoon rijden stoppen op je stem en pak de teugels op en maak jezelf zwaar als hij niet reageert, zodat je paard je stem leert kennen wanneer je wil gaan stoppen met neckrope. Zeg bijvoorbeeld “HO” en ga zachtjes "trekken" met de neckrope. Zo leert je paard op 2 mogelijke manieren stoppen: Op de stem en mocht hij daarop niet reageren heb je de neckrope nog.

Bronnen, referenties en/of voetnoten