Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Rousseau

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Rousseau
Rousseau 1W.JPG
Dekhengst en dressuurpaard
Geboren: 8 juni 1998
Overleden -
Sexe: Hengst
Kleur: Bruin
Stokmaat: 1,71 meter
Ras: KWPN
Ruiter: Scott & Susanne Hassler
Website: http://www.hasslerdressage.comRousseau was als dekhengst goedgekeurd bij het KWPN, Oldenburg, Hannover en Westfalen. Zijn vader is de preferente hengst Ferro die met Coby van Baalen mooie successen behaalde in de dressuursport. Rousseau werd bij de Hengstenkeuring in 's-Hertogenbosch in 2001 als zevende geplaatst in de kampioenskeuring. Niet veel later werd hij tijdens de KWPN Select Sale verkocht voor 300.000,- gulden naar Amerika. Op vierjarige leeftijd won hij onder het zadel van Nicolette van Lierop de Pavo Cup finale. Een jaar later werd hij reservekampioen op de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden. In 2006 verhuisde Rousseau definitief naar Amerika. In mei 2015, op 17-jarige leeftijd, is hij terug getrokken als dekhengst. Het vele dekken in combinatie met een blessure aan zijn meniscus was te belastend voor hem.

Afstamming

Afstamming van Rousseau
Rousseau Ferro(pref) Ulft (keur) Le Mexico (keur)
Pia (keur pref)
Brenda (ster, pref, prest Farn (pref)
Upianne (keur pref)
Zsuzsa (ster, sport(dr), prest) Roemer (keur, pref) Pilates
Cronella
Landa(ster, pref, prest) Homerus
Hester (keur pref)

De vader van Rousseau is de KWPN hengst Ferro, die onder het zadel van dressuuramazone Coby van Baalen op het hoogste niveau in de dressuursport uitkwam. Zo nam hij in 2000 nog deel aan de Olympische Spelen in Sydney. Ferro is vader van een aantal goedgekeurde hengsten, waaronder de KWPN hengst Rhodium, die met Diederik van Silfhout succesvol uitkomt in de Lichte Tour. In februari 2005 overleed Ferro aan de gevolgen van koliek. De moeder van Rousseau, de merrie Zsuzsa, voert de predikaten ster, sport (dressuur) en prestatie. Zsuzsa kwam eerder uit in het Z2 dressuur. Zsuzsa is overleden. Uit deze merrielijn komen vele goede sportpaarden. De vader van Zsuzsa is het internationale dressuurpaard Roemer. Roemer bracht binnen het KWPN vele goede sportpaarden en goedgekeurde dekhengsten.

Verrichtingsonderzoek

Van 15 maart t/m 23 mei 2001 nam Rousseau deel aan het verrichtingsonderzoek in Ermelo. Daarbij behaalde hij de volgende cijfers.

Dressuur

Stap: 8.5
Draf: 7.5
Galop: 8.0
Aanleg: 8.0

Springen

Afdruk: 6.0
Techniek: 6.5
Vermogen: 5.5
Aanleg: 6.5


Verrichtingsverslag

Rousseau is een eerlijke, betrouwbare hengst. Hij heeft veel bereidheid om te werken en laat zich goed bewerken.

De stap heeft een goede ruimte en is actief en zuiver. In draf heeft Rousseau ruim voldoende ruimte. Hij heeft een goede houding en goede tact. Rousseau heeft in draf ruim voldoende souplesse. In galop heeft de hengst een goede ruimte en een goede houding en balans. De afdruk is ruim voldoende. Rousseau laat zich goed sluiten. Als dressuurpaard heeft Rousseau ruim voldoende tot veel aanleg en hij geeft zijn ruiter een ruim voldoende tot goed gevoel.

Als springpaard heeft Rousseau voldoende afdruk. Hij heeft voldoende techniek. Hij lijkt voorzichtig en toont over voldoende vermogen te beschikken. Als springpaard heeft Rousseau voldoende aanleg en hij geeft zijn ruiter een matig tot voldoende gevoel. Op stal en in de omgang gedraagt hij zich normaal.

In de eerste helft van het onderzoek is het hoefbeslag aangepast en gerichte medicatie toegepast in verband met het beter laten functioneren van de achterknie.

Sportieve carrière

Het verhaal van Rousseau begint bij zijn moeder Zsuzsa, een dochter van de preferente hengst Roemer. Jos Haak uit Philippine kocht deze merrie als sportpaard voor zijn dochter en fokmerrie voor zichzelf. Zsuzsa was een merrie met een bijzonder fijn karakter en veel kwaliteit in het bewegen. Haar draf was getekend door een verschrikkelijk goede cadans en balans. Nadat ze enkele veulens op de wereld had gezet reed Carla Haak de merrie naar het Z2 dressuur. Omdat Zsuzsa wat wisselend fokte, besloot Jos Haak de merrie te laten dekken door Ferro. In 1998 kwam het hengstveulen Rambo uit deze combinatie voort. Ook het jaar daarna werd er een hengstveulen van Ferro geboren. Ook in dat jaar liet Jos Haak de merrie weer dekken door Ferro, want hij wilde dolgraag een merrieveulen van deze combinatie. Dat jaar kreeg de merrie helaas te kampen met Rhinopneumonie waardoor ze het (merrie)veulen verwierp. Niet lang daarna kreeg ze een chronische longaandoening, waardoor ze uiteindelijk drachtig werd geëuthanaseerd.

In 1998 kwam het hengstveulen Rousseau onder de hamer bij de Prinsjesdag Veulenveiling, waar hij verkocht werd aan Jan Lamers. Vervolgens verscheen hij in 2001 (onder zijn oude naam Rambo) op de eerste bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring. Rousseau viel direct al op en doorstaat zonder problemen de tweede en derde bezichtiging. Fokker Jos Haak zat tijdens de eerste bezichtiging ook op de tribune. Haak zag een fantastische bewegende zoon van Ferro in de ring verschijnen en dacht dat de kansen voor zijn fokproduct nu verkeken waren, maar toen ontdekte hij dat die fantastische bewegende Ferro-zoon zijn fokproduct was. Bij de KWPN Hengstenkeuring in 's-Hertogenbosch werd Rousseau aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en behaalde in de kampioenskeuring de 7e plaats. Hij wordt omschreven als een extra gemodelleerde hengst met een fantastische rompbouw, een correct fundament en een bijzondere uitstraling, die beweegt met zeer veel takt en balans en die goed gesloten en met een fraaie houding draaft en galoppeert. Tijdens de Hengstenkeuring werd Rousseau gespot door Scott en Susanne Hassler van Hilltop Farm (U.S.A.). Tijdens de KWPN Select Sale hadden deze twee dan ook het laatste bod (NLG 300.000 + NLG 100.000) op Rousseau.

Van 15 maart tot en met 23 mei 2001 nam Rousseau deel aan het KWPN Verrichtingsonderzoek. Hij slaagde hiervoor met vlag en wimpel en verdient zo zijn goedkeuring bij het KWPN.

Niet veel later kwam Rousseau in training bij dressuuramazone Nicolette van Lierop. In 2002 verscheen deze combinatie in de ring bij de Pavo Cup. Van beide gastruiters (Lisa Wilcox en Stefan van Ingelgem) kreeg Rousseau de magische 10. Met ook nog eens een hele goede score in de halve finale en in de finale won Rousseau onbedreigd de Pavo Cup. Later dat jaar startte Nicolette Rousseau ook in de KNHS/KWPN Hengstencompetitie klasse L. Na het winnen van meerdere selectiewedstrijden wonnen ze ook de finale van deze competitie.

Een jaar later, in 2003, nam Rousseau wederom deel aan de Pavo Cup. Hierbij werd hij Reservekampioen, hij moest zijn meerdere erkennen in Robin Hood (v. Jazz), die net twee punten meer scoorde. Later dat jaar nam Rousseau deel aan de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden in Verden. In de kwalificatieronde behaalde hij een vijfde plaats met een 8.48. In de finale liet Rousseau zien wat hij waard was. Met onder andere negens voor de galop en algemene indruk kwam Rousseau op een totaal van een 8.84. Met dit eindcijfer behaalde Rousseau de zilveren medaille en werd daarmee Reservekampioen. Eind 2003/begin 2004 nam de combinatie deel aan de KNHS/KWPN Hengstencompetitie klasse M. In de selectiewedstrijden liet Rousseau zich al geweldig zien, maar ook in de finale gaf hij het nakijken aan de concurrenten. Met overmacht won hij de finale.

Na het behalen van de zilveren medaille op de Wereldkampioenschappen, trok Rousseau wereldwijd de aandacht van fokkers. Hij werd niet veel later goedgekeurd bij het Hannoveraans, Oldenburger en Westfaler Verband. Om hem ook een kans te geven in de Duitse fokkerij, besloten eigenaren Scott en Susanne Hassler in 2004 om Rousseau te verhuizen naar Hengststation Pape in Duitsland. Susan Pape nam toen de teugels van Rousseau over. In de twee jaar tijd die Rousseau ter dekking heeft gestaan bij dit station, werden onder andere de latere goedgekeurde hengsten Fiorano, Fürst Rousseau en Rousseau Noir geboren.

In 2006 werd Harmony Sporthorses volledige eigenaar van Rousseau en daarom vertrok Rousseau naar de Verenigde Staten. Hoewel Rousseau niet meer in eigendom was van Scott en Susanne Hassler, zijn zij nog wel steeds de managers van Rousseau. Ze rijden de hengst nog iedere dag, hij wordt opgeleid tot op Grand Prix-niveau. Hoewel hij tot op heden nog nooit is uitgebracht in de Verenigde Staten, is dat nog niet uitgesloten.

Resultaten in de sport

Resultaten in het jaar 2002

 • Kampioen Pavo Cup vierjarige dressuurpaarden met Nicolette van Lierop (89 punten)
 • Winaar finale KNHS/KWPN Hengstencompetitie klasse L met Nicolette van Lierop (340 punten)

Resultaten in het jaar 2003

 • Reservekampioen PAVO-cup vijfjarige dressuurpaarden met Nicolette van Lierop
 • Reservekampioen Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden in Verden met Nicolette van Lierop
 • Winnaar finale KNHS/KWPN Hengstencompetitie klasse M met Nicolette van Lierop (239.5 punten)

Carrière in de fokkerij

Jameson RS2 (Blue Hors Zack x Negro) werd beste dressuurhengst tijdens de KWPN Stallionshow 2017

Rousseau's eerste veulens werden geboren in 2002. Het succes van de nakomelingen van Rousseau werd in 2006 al duidelijk. Maar liefst elf zonen uit zijn tweede jaargang verschenen op de KWPN Hengstenkeuring dat jaar. Zijn zoon Wamberto (mv. Voltaire) werd benoemd tot kampioen. In het daarop volgende jaar werd weer een zoon van Rousseau tot kampioen verkozen, dit maal de hengst Zagreb (mv. Jazz). Nog nooit eerder was het gebeurd dat een KWPN hengst twee jaar achtereenvolgend de kampioen van de hengstenkeuring bracht. Zagreb werd tijdens de KWPN Select Sale verkocht aan Blue Hors in Denemarken. Hij gaat tegenwoordig door het leven als Blue Hors Zack.

In 2008 gebeurde het onmogelijke. Geschiedenis werd geschreven door Rousseau, weer een zoon van deze hengst werd tot kampioen gekozen: Ampère (Ajong, mv. Flemmingh). Hij behaalde in de verrichtingstest maar liefst 88.5 punten en werd daarbij ook verrichtingskampioen.

In 2007 had Rousseau de hoogste index van alle KWPN hengsten, 181. Zijn dochters deden het bijzonder goed op keuringen en nakomelingen presteerden bijzonder in de PAVO-cup. Zo werd Violita in 2005 kampioene van CK Noord-Holland en op de Nationale Merriekeuring werd ze derde. Eind 2007 werden bij het Hannoveraans Verband twee zonen van Rousseau goedgekeurd, namelijk Fiorano en Fürst Rousseau.

In 2010 nam zijn goedgekeurde zoon Zjengis Kahn deel aan de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden in Verden.

Rousseau staat ter dekking bij Hassler Dressage in Maryland (Verenigde Staten). Susanne Hassler gaf te kennen dat het sperma van Rousseau in alle landen van de EU en ook daarbuiten verkrijgbaar is.


Afstammelingen rapportage september 2002

Rousseau toonde een uniforme collectie, voldoende tot ruim voldoende ontwikkelde rijtypische veulens, die ruim voldoende in het rechthoeksmodel staan en die veel ras hebben. Het hoofd is sprekend. De nek is lang en goed gevormd. De hals is goed van lengte en wisselend bespierd. Op stand staat de hals er veel op en komt de hals meermalen diep uit de borst, maar de hals wordt in beweging goed gebruikt. De schoft is goed van lengte en goed ontwikkeld. De schouder is ruim voldoende van lengte en voldoende van ligging. De rug is enkele malen licht gezonken. De rug is doorgaans goed bespierd. De lendenen zijn goed gevormd, goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is hellend en voldoende tot ruim voldoende van lengte. De broekspier is wisselend van lengte. Het voorbeen is correct. Het achterbeen is correct. Het fundament is licht en heeft veel kwaliteit. Enkele malen is de kootstand steil.

De stap is zuiver, goed van ruimte en goed van souplesse. De draf is lichtvoetig. In draf tonen de veulens een goede ruimte, veel afdruk, een goede souplesse en een goede balans. De galop geeft een wat wisselend beeld te zien. De veulens galopperen doorgaans met voldoende tot ruim voldoende ruimte en ruim voldoende afdruk. Sommige veulens houden zich in galop iets vast. Bijzonderheden: Van de getoonde veulens waren er 12 geprikt en zes door de eigenaar geselecteerd. Deze geselecteerde veulens passen in het beeld van de rapportage. Eén van de geselecteerde veulens was kreupel. Eenmaal is sprake van een ongelijke voorhoef. Twee thuis geïnspecteerde veulens passen in het beeld van de rapportage.

Fokwaarden

De fokwaarden van Rousseau voor 2009: 131.83%
De fokwaarden van Rousseau voor 2008: 145.75%
De fokwaarden van Rousseau voor 2003: 167.37%

Resultaten in de fokkerij

Goedgekeurde nakomelingen

 • Ampère (Ajong), 2005, mv. Flemmingh, goedgekeurd bij KWPN, Holstein, Oldenburg en Hannover
 • Fiorano, 2005, mv. Rotspon, goedgekeurd bij Hannover
 • Fürst Rousseau, 2005, mv. Weltmeyer, goedgekeurd bij Hannover
 • Jean Baptiste Carrus, 2009, mv. Riverman, goedgekeurd bij FWB
 • Ratino, 2006, mv. Lauries Crusador xx, goedgekeurd bij Hannover
 • Roessegnieur, 2007, mv. Rubinstein I, goedgekeurd bij Bayern en Baden-Württemberg
 • Rossellini, 2007, mv. Rosenkavalier, goedgekeurd bij FWB
 • Rousseau Noir, 2006, mv. Del Piero, goedgekeurd bij Oldenburg
 • Royal Black Poison, 2006, mv. Davignon I, goedgekeurd bij ZfdP
 • Wamberto, 2003, mv. Voltaire, goedgekeurd bij NAWPN
 • Wiener Melange, 2003, mv. Nurprimus, goedgekeurd bij EASP
 • Blue Hors Zack (Zagreb), 2004, mv. Jazz, goedgekeurd bij DWB
 • Zenon, 2004, mv. Whinny Jackson, goedgekeurd bij KWPN
 • Zjengis Kahn, 2004, mv. Rubinstein I, goedgekeurd bij KWPN
 • Zygosch, 2004, mv. Jazz, goedgekeurd bij AES

Nakomelingen in de sport

 • Allure, 2005, mv. Farrington, Lichte Tour dressuur onder Angela Hecker-Jackson
 • Acacia's Verida, 2002, mv. Onyx, nationaal dressuurpaard onder Sarah van Fessum
 • W. Esther de Jeu, 2003, mv. Jazz, Lichte Tour dressuur onder Jessica Buying
 • Walther, 2003, mv. Havidoff, ZZ-Zwaar dressuur onder Marjolein de Jong
 • Werner, 2003, mv. Haarlem, ZZ-Zwaar dressuur onder Sanne Collin
 • Wilco V, 2003, mv. Centauer Z, Grand Prix dressuur onder Mario van Orshaegen
 • Winston, 2003, mv. Belisar, nationaal dressuurpaard onder Monique Pisart
 • Wousseau, 2003, mv. Feiner Stern, ZZ-Zwaar dressuur onder Melissa Castein
 • Zamacho, 2004, mv. Rossini, internationaal dressuur onder Jill Huybregts
 • Zippo, 2004, mv. Haarlem, Grand Prix dressuur onder Patrick van der Meer
 • Zodea, 2004, mv. Houston, ZZ-Zwaar dressuur onder Savannah Pieters
 • Zwerver, 2004, mv. Goodtimes, ZZ-Zwaar dressuur onder Carola Schipper

Nakomelingen in de fokkerij

 • Adorijke, 2005, mv. Krack C, predikaten: elite, sport(drs)
 • Amira B, 2005, mv. Krack C, predikaten: elite
 • Aronia, 2005, mv. Saros xx, predikaten: keur
 • Chablis de Jeu, 2007, mv. Cocktail, predikaten: elite
 • Dianthe, 2008, mv. Saros xx, predikaten: elite
 • Fantasie, 2005, mv. Werther, predikaten: staatspremie
 • Ramila, 2004, mv. Jetset-D, predikaten: staatspremie
 • Reine Poesie, 2006, mv. Rohdiamant, predikaten: verbandspremie
 • Rose Baccara, 2005, mv. Rotspon, predikaten: staatspremie
 • Vanea, 2002, mv. Houston, predikaten: elite, preferent
 • Violita, 2002, mv. Krack C, predikaten: keur (kampioene CK Noord-Holland)
 • W.Esther de Jeu, 2003, mv. Jazz, predikaten: keur (kampioene CK Friesland)
 • Walzertakt, 2003, mv. Obrecht, predikaten: elite
 • Wanalanda, 2003, mv. Contango, predikaten: elite
 • Warinke Weering, 2003, mv. Farmer, predikaten: elite
 • Wildroos, 2003, mv. Flemmingh, predikaten: keur
 • Willemijn, 2003, mv. Métall, predikaten: keur
 • Wirona, 2003. mv. Houston, predikaten: elite
 • Wironette, 2003, mv. Elcaro, predikaten: keur
 • Wish, 2003, mv. John U To Berry xx, predikaten: elite
 • Wladinosa, 2003, mv. Havidoff, predikaten: elite
 • Wodora, 2003, mv. Columbus, predikaten: elite, sport(drs)
 • Wolda, 2003, mv. Kaiserstern xx, predikaten: keur
 • Wolita, 2003, mv. Krack C, predikaten: elite, sport(drs)
 • Wousseaudonja, 2003, mv. Bazlflug, predikaten: elite
 • Wuranta SDB, 2003, mv. Farrington, predikaten: elite
 • Zatilda, 2004, mv. Symfonie, predikaten: elite (kampioene CK Flevoland)
 • Zavarra, 2004, mv. Godfather, predikaten: elite
 • Zeniavola, 2004, mv. Flemmingh, predikaten: keur
 • Zerlinneke, 2004, mv. Flemmingh, predikaten: keur
 • Zeyromie, 2004, mv. Houston, predikaten: keur, sport(drs)
 • Zialita, 2004, mv. Boy-B, predikaten: elite
 • Zinni van de Westen, 2004, mv. Donnerhall, predikaten: keur
 • Zippy Top T, 2004, mv. Goodtimes, predikaten: elite, sport(drs)
 • Zonnefony, 2004, mv. Ahorn, predikaten: keur

Foto's

Bronvermelding