Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Ruggenmerg

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Het ruggenmerg is een gedeelte van het centrale zenuwstelsel. Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom, vanaf het hoofd tot de staart van het paard.

Het ruggenmerg is een kwetsbaar gedeelte van het centrale zenuwstelsel. Het loopt van de hersenstam tot aan de staart. Vanuit het ruggenmerg lopen tussen de wervels door steeds twee bundels zenuwvezels naar buiten. Deze worden ook wel de ruggenmergszenuwen genoemd. Deze zenuwen zorgen voor de communicatie tussen de hersenen en de rest van het lichaam. De zenuwen bestaan uit motorische en sensorische zenuwen.

Motorische zenuwen regelen de activiteit van de spieren en sensorische zenuwen geven informatie van de zintuigen af aan het centrale zenuwstelsel. Richting de achterkant (staart) van het paard versmalt het ruggenmerg tot draadachtige vezels. Het ruggenmerg ligt in een holte waar om heen wervels zitten. De holte en het ruggenmerg vormen samen het wervelkanaal.

Het ruggenmerg is opgebouwd uit een grijze stof aan de binnenkant en een witte stof aan de buitenzijde. In de witte stof liggen de zenuwbanen die verbinding maken vanuit de hersenen naar het ruggenmerg en van daar uit naar de rest van het lichaam. In de grijze stof liggen zenuwcellen.

Er zijn ook ziektes aan het ruggenmerg. Twee voorbeelden hiervan zijn EDM (equine degeneratieve myelo-encephalopathie, ook wel jaarlingataxie genoemd) en Wobbler.

Bronnen, referenties en/of voetnoten