Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Russisch trekpaard

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Russische trekpaard
Russisch trekpaard hoofd.jpg
Russisch trekpaard stand.jpg
Stokmaat: 1.45 – 1.50 meter
Kleur: donkerbruin, vos, zwart
Land van herkomst: Rusland
Link naar stamboek:

Van oudsher kende Rusland geen inheemse zware trekpaarden, maar het ontstaan van de grote collectieve boerderijen op het Russische platteland zorgde voor de ontwikkeling van 2 trekpaardenrassen met Russische oorsprong: de Vladimir en het Russisch Trekpaard.

Geschiedenis

Gelijktijdig met het ontstaan van de staatsstoeterij van Gavrilovo-Posadsk werden in Oekraïne de staatstoeterijen Chrenov en Derkoel opgericht. De stoeterijen richtten zich ook op de ontwikkeling van een landbouw-en trekpaard geschikt voor het werk op de grote staatsboerderijen.

Beide stoeterijen kruisten Ardenner-hengsten met lokale merries. Later werden ook de andere Europese trekpaardrassen, zoals de Percheron, gebruikt. Een opvallend ras dat gebruikt werd om temperament en beweging toe te voegen, is de Orlov draver.

Als gevolg van het veelvuldig gebruik van Ardenners werd het ras de Russische Ardenner genoem, maar in 1952 werd het ras erkend en kreeg het de naam Russisch Trekpaard.

In de jaren 1920 ging het slecht met het ras, maar dankzij een uitgebreid fokprogramma werd een moderner type van het Russisch Trekpaard gefokt.

Exterieur

Het Russisch Trekpaard is verhoudingsgewijs klein, met een maximale stokmaat van 1.50 meter. Dit komt door de relatief korte benen vergeleken met de lichaamslengte. Hierdoor ligt het zwaartepunt lager dan gemiddeld en wordt het makkelijker om zware lasten trekken.

Het hoofd is fijn gevormd en verwijst naar het oude Orlov-bloed. De hals is gespierd en goed gevormd.

De benen zijn kort maar stevig en hebben weinig behang. De hoeven zijn goedgevormd en hard.

De manen en staart zijn dik.

De beweging is levendig en ruim, zelfs op zware of ongelijke bodem.

Karakter

Het Russisch Trekpaard is opvallend intelligent en levendig.

De jonge dieren zijn extreem vroegrijp, op 1,5-jarige leeftijd zijn ze al bijna volgroeid. Daarnaast kunnen de paarden erg oud worden, tot ver over de 20 jaar worden de paarden nog op het land ingezet.

De paarden zijn sober in onderhoud en kunnen goed tegen het koude klimaat van de Russische steppes.

Gebruik

Het Russisch Trekpaard wordt vooral voor de landbouw ingezet.

Daarnaast staat het ras bekend om de melkproductie. In zuidelijk Rusland en op de steppes van Centraal-Azië wordt gefermenteerde paardenmelk als medicijn gebruikt. De paardenmelk wordt Kumys genoemd en de plaatselijke bevolking gelooft dat de Kumys helpt tegen indigestie, bloedarmoede, tuberculose en impotentie. Daarnaast zou de gefermenteerde paardenmelk de weerstand verhogen.

Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.