Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Russische draver

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Russische draver
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 160-165
Kleur: bruin/zwart/grijs/vos
Land van herkomst: Rusland
Link naar stamboek: link naar het stamboek

De Russische draver is een lichtgebouwd maar gespierd paard met harde benen. De bewegingen in draf zijn ruim. De Russische draver is voortgekomen uit de Orlov draver die werd gekruist met American Standardbreds.

Geschiedenis

Toen halverwege de 19de eeuw de Russische fokkers hun Orlovdravers wilden verbeteren kozen ze daarvoor de American Standardbred. Er werden 156 hengsten en 220 merries naar Rusland gehaald. Onder de Amerikaanse paarden was bijvoorbeeld de wereldrecordhouder Cresceus, die een mijl in twee minuten en twee seconden liep. De fokpodructen waren kleiner en sneller dan de Orlovdraver, maar ook minder elegant. Het plan was om de bouw en de maat te verbeteren, maar de eerste wereldoorlog brak uit en de invoer van buitenlandse paarden kwam tot stilstand. Daarom werd er weer gekruist met de oorspronkelijke Orlov draver. Dit bleek geen goede manier om het paard groter te maken. Pas in de jaren dertig lukte het weer om op maat te fokken. Ook de lichaamsverhoudingen raakten toen meer in proportie.

Exterieur

De Russische draver is een lichtgebouwd paard met gewoon hoofd, met recht profiel. De ogen staan ver uit elkaar. De schouders en schoft zijn goed ontwikkeld en diep. De benen zijn gespierd. De rasstandaard vereist een pijpomvang van 19.9cm. De hoeven zijn meestal heel gezond en kunnen veel dragen. Fouten in de bouw die af en toe voorkomen zijn sabelbenigheid en koehakkigheid, een te sterk aflopend kruis of een te kort lichaam. Russische dravers zijn snel volwassen, maar hun topsnelheid halen ze pas op vijf- of zesjarige leeftijd.

Karakter

beschrijf hier het karakter

Gebruik

De Russische draver loopt op de drafbaan in de conventionele draf.

Foto's

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • De Nieuwe Encyclopedie van het paard, Elwyn HartleyBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto, standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.