Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

SGW Training

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Het is niet aan te raden om zonder goede training vooraf te beginnen aan een sgw. Je komt veel nieuwe dingen tegen waar je paard waarschijnlijk ook aan moet wennen. Daarom kun je het beste vooraf bij een goede trainer een paar lessen volgen, hij kan je dan ook allerlei tips geven en meestal is hij ook aanwezig tijdens wedstrijden zodat je dan nog je laatste vragen kunt stellen. Er zijn veel sgw instructeurs, die op allerlei niveaus les geven, je kunt een van hen bij jou in de buurt eens bellen voor meer informatie. Adressen en telefoonnummers kun je opzoeken op de bekende Nederlandse SGW sites. [1] [2]


Conditieopbouw

Galoptraining

Ieder paard in wedstrijdconditie is ook in staat om een B of L cross te lopen. Als je iedere week regelmatig traint, dus vier a vijf keer dressuurwerk en een keer springen, is je paard fit genoeg om het in de B gevraagde tempo van 460 meter per minuut vol te houden. In de hogere klassen wordt een hogere snelheid over een langere afstand gevraagd en dan is het wel aan te raden om wat gerichte conditietraining te doen. Een flinke buitenrit of interval training is daarvoor erg geschikt, informatie hierover kun je het beste bij je instructeur navragen.

Regiotrainingen

De KNHS organiseert ieder jaar regionale sgw trainingen. De opzet hiervan varieert per regio, maar meestal is het zo dat je naar niveau in groepjes wordt ingedeeld waarmee je dan een aantal trainingen op verschillende terreinen in het land volgt. Je hebt dan een vaste instructeur en de kosten zijn ook redelijk beperkt. De trainingen beginnen meestal eind februari of begin maart, zodat je bij de 1e cross van het seizoen (meestal half maart in Chaam) er helemaal klaar voor bent. Informatie staat op de KNHS site [3] en op de Nederlandse sgw site. [1]

Oefenterreinen

Er zijn diverse terreinen beschikbaar waar je kunt trainen op SGW hindernissen. Lang niet al deze plaatsen zijn openbaar; meestal kun je er volgens afspraak met de eigenaar terecht, en vaak kun je er ook een les afspreken. Veel informatie hierover kun je vinden op op de Nederlandse sgw site.[1]

Bekende terreinen zijn:

Tevens wedstrijdlocatie

 • Paardensportvereniging Ysselsteyn' - Ysselsteyn (LB) [1]
 • Wieringerwerf (NH)

Houd er wel rekening mee dat je 6 weken voor de wedstrijd niet mag trainen op deze terreinen!

Terreinen van SGW ruiters

 • Familie Tuytelaars - Baarle Nassau (BR)
 • 'Hippisch Centrum 'De Schalm' - Renswoude (GL) [2]
 • 'Naber-Lozeman' - Biddinghuizen (FL) [3]
 • 'Kluinhaar' - Nieuwveen (ZH)
 • 'Schager' - Putte (BR)
 • 'Deuverden' - Putten (GL) [4]
 • 'De Berkenhoek' - Zweeloo (DR)
 • 'Stal Albers' - Oudenhoorn (ZH)
 • Hernen van Rob Janssen (GL)

Overige terreinen

 • 'De Vijfsprong' - Lunteren (GL)
 • De Blauwbossen in Minderhout (België)
 • Zuidplasruiters in Moordrecht (ZH)
 • 'De Voorruiters' - Voorhout (ZH)
 • 'De Schotsman' - Kamperland (ZL)
 • 'De Piet' - Arnemuiden (ZL)
 • 'Teesinkbos' - Boekelo (OV)
 • Berlicum (BR)
 • Soest (UT)

Oefencrossen

Oefencross in Nijeberkoop

Naast de trainingen kun je ook als voorbereiding op een echte cross een paar keer meedoen aan een oefencross. Bij sommige oefencrossen wordt er ook les gegeven, soms kun je je eigen instructeur meenemen en er zijn ook oefencrossen die sterk lijken op een officiële cross, waarbij alleen de hoogte is aangepast en je vaak ook hindernissen mag overslaan.

Op de sgw site [1] vind je onder Kalender -> Nederland een overzicht van de wedstrijden van het huidige jaar. Hier zijn ook de oefencrossen in opgenomen.

In de volgende plaatsen zijn regelmatig oefencrossen georganiseerd.

Plaats	    periode   begeleiding    wedstrijd
Lisse (indoor) maart    nee        ja
Biddinghuizen maart/april eigen instructeur nee
Putten     april    eigen instructeur nee
Chaam     maart    nee        ja
Maarsbergen  mei     nee        nee
Vrouwenpolder juni    nee        ja
Ede      juni    nee        ja
Hooge Mierde  juni    nee        ja 
Wieringerwerf augustus  ja        nee (2 weken erna officiële sgw)        
Lisse     september  nee        ja 
Nijeberkoop  oktober   nee        ja
Vasse     oktober   nee        ja
Princenhage  november  niet bekend    nee   

Niet alle oefencrossen zijn voor paarden en pony's, vraag het dus even na.

Verder zijn de crossen in Gorssel, Vrouwenpolder, Wieringerwerf, Lisse en Ysselsteyn ook vaak erg geschikt om te beginnen.

Dan is er ook nog de tripalon die al jaren wordt georganiseerd in Laren en in 2005 voor het eerst ook in Gorssel. De tripalon is bedoeld als eerste kennismaking met het crossen en is dan ook niet al te moeilijk maar wel heel erg leuk. De wedstrijd bestaat uit een sgw dressuurproef en daarna is er een rit van 5 (alleen A/B/C pony's eventueel onder begeleiding van D/E pony's) of 10 km met daarin een aantal hindernissen en opdrachten. Je mag deze rit samen met iemand rijden, en er is ook geen snelheid vastgesteld. Aan het eind rijd je nog een eenvoudig springparcours.


Bronnen, referenties en/of voetnoten

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 http://www.sgw-eventing.nl/
 2. http://www.eventingsport.com
 3. http://www.knhs.nl