Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Sandelhout

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Sandelhout-pony
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: max. 1.35 meter
Kleur: alle kleuren komen voor
Land van herkomst: Sumba en Sumbawa (Indonesië)
Link naar stamboek: link naar het stamboek

De Sandelhout-pony is net als de Batak een pony met een mengelmoes van Mongools, Indiaas en Arabisch bloed. De pony werd oorspronkelijk op de eiland Sumba en Sumbawa gefokt maar is tegenwoordig in heel Indonesië te vinden.

Geschiedenis

De Sandelhout-pony werd oorspronkelijk door de locale bevolking op de eilande Sumba en Sumbawa gefokt maar tijdens de Hollandse kolonisatie werd ook de Sandelhout-pony, net als de Batak, in stoeterijen gefokt om zo de locale paardenpopulatie te verbeteren.

Tijdens de eerste eeuwen na Chr. werden als paarden uit India naar de Indonesische eilanden gebracht en tijdens de Arabische veroveringstochten werden de locale paarden gekruist met de Arabische paarden van de overheersers. Dit verklaart het edele, Arabische uiterlijk van de Sandelhout-pony.

De Sandelhout-pony is vernoemd naar het belangrijkste exportproduct van Indonesië: Sandelhout.

Exterieur

De Sandelhout-pony heeft typisch Arabische kenmerken zoals een klein elegant hoofd en grote sprekende ogen. De manen en staart zijn fijn en zijdezacht. Hij heeft een goede lichaamsbouw met goede schouders waardoor zij goede gangen hebben. De benen zijn droog en de gewrichten goed gevormd. De hoeven zijn uitzonderlijk hard en hebben daarom geen hoefijzers nodig. Dit ras is het grootste van alle Indonesische rassen.

Karakter

De Sandelhout-pony heeft een mak en vriendelijk karakter maar de betere exemplaren zijn meer geschikt voor het werk op de renbaan en minder voor het werk op het land.

Gebruik

Oorspronkelijk werden de Sandelhout-pony's gebruikt door de lokale bevolking maar tegenwoordig wordt dit ras voornamelijk gebruikt voor paardenrennen. Tijdens deze rennen van 4 tot 5 km worden de pony's zonder zadel en bit bereden.

Foto's


Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • De nieuwe encyclopedie van het paard - Elwyn Hartley EdwardsBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto en standfoto van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.