Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Selenium

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is het en wat doet het ?

Een belangrijk sporenelement. In combinatie met Vitamine E speelt selenium een belangrijke rol bij de bescherming van spiervezels tegen beschadiging door afvalstoffen die ontstaan door grote inspanning (melkzuur). Het is een essentieel onderdeel van het enzym glutathion peroxidase, een sleutelenzym in het anti-oxidantsysteem van het lichaam. Selenium speelt een minstens zo grote, maar minder bekende rol in de jodiumstofwisseling, de reparatie van DNA en het immuunsysteem, maar dit laatste kan gekoppeld zijn aan de rol van antioxidant.

Beschermend weefsel (celmembraan, enzymen, andere celdelen) tegen oxidatie van enzymsystemen. Ondersteuning van de spierfunctie en functie van vitamine E.

Wat zijn de gevolgen bij een tekort?

Verminderde weerstand, verminderde groei, stijfheid, lusteloosheid. Paard krijgt problemen met slikken en kauwen. Veulens hebben moeite met zogen.

Wat zijn de gevolgen bij een overschot?

Giftig! ‘Blind stagger’-syndroom (evenwichtsstoornis) gewichtsverlies, lusteloosheid, bloedarmoede, diarree. Problemen met de ademhaling. Uitval van staartharen en manen.

Waar zit het in?

Niet alle bodems bevatten veel selenium en dus zijn de planten, het ruwvoer en de granen van deze gronden ook niet rijk aan selenium. Aan krachtvoeders wordt vaak selenium toegevoegd.

Behoefte, toegestane waardes

  • Paarden hebben behoefte aan 0,15 mg selenium per kg voer.
  • Voor selenium is de geadviseerde hoeveelheid ca. 2,5 mg per dag (meer dan ca. 8 mg kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen).

Toxiciteit

Selenium is een van de weinige sporenelementen die al bij een lage overdosis van slechts tien keer de behoefte schadelijk is. Er zijn gebieden waar het seleniumgehalte hoog is en er bestaan ook planten die selenium kunnen accumuleren, zoals vogelwikke. Vergiftigingsverschijnselen zijn het uitvallen van manen en staarthaar, afbrokkelen van de hoef, kreupelheid en misvorming van de beenderen bij veulens.


Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is een beginnetje.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.
Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.