Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Shales

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Shales
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: ± 1.50 meter
Kleur: voornamelijk schimmelkleurig
Land van herkomst: Groot Brittannië
Link naar stamboek:

De Shales is een uitzondering in deze lijst met paardenrassen en types. Ondanks zijn grote invloed op de ontwikkeling van diverse rassen, werden de paarden uit deze bloedlijn niet erkend als ras.

Geschiedenis

De Shales zijn rechtstreekse afstammelingen van de Norfolk Trotter of Norfolk Roadster. Hierdoor gaan de stambomen van de Shales-paarden rechtstreeks terug op de 3 grondleggers van de volbloedfokkerij Darley Arabian, Byerley Turk en Godolphin Arabian.

De Norfolk Roadsters werden in de 17e en 18e eeuw gebruikt als rijpaarden omdat de wegen te slecht waren om per koets te reizen. Vanaf de 19e eeuw verbeterden de wegen en werd de Norfolk Roadster gebruikt als koetspaard voor de postkoetsen die door heel Groot Brittannië reisden. Langzaam maar zeker nam de Hackney deze taak van de Roadster over maar een klein aantal fokkers bleef volgens de oude richtlijnen fokken.

Lord Ashtown in Ierland fokte tot 1941 Roadsters van het oude rijpaard-type. De familie Monson in Cambridgeshire fokte tot WO II met een Hackeny-lijn die vooral schimmelkleurige jachtpaarden voortbracht. Deze lijn staat aan de basis van de huidige Shales-stamboom.

De paarden danken de naam "Shales" aan Original Shales, een zoon van de Engels Volbloed Blaze die via Flying Childers weer afstamde van Darley Arabian. Original was de stamvader van de Norfolk Roadster en dus indirect ook van de Shales.

In 1922 startte de familie Colquhoun met de fokkerij door de aankoop van een 2-jarige hengst van Findon Grey Shales, afkomstig uit de fokkerij van de familie Monson. Deze hengst heette Royal Shales en was gefokt door de Britse Kroonprins.

De merrie Silver was een dochter van Royal Shales en ging via haar moederlijn terug op de Engelse volbloed The Tetrarch die op zijn beurt weer via Herod terugging op Beyerley Turk. Uit deze merrie werd de hengst Silver Shales geboren, die op zijn beurt Red Shales verwekte.

Door de zorgvuldige registratie van de stambomen en strenge selectie-eisen vormen deze afstammelingen een geïsoleerde groep met dezelfde kenmerken. Enkel kruisingen met Engels Volbloed zijn toegestaan.

Ondanks de tot op de stamvaders terug te voeren stambomen wordt deze familie niet als ras of type erkend. Door de kleine fokpopulatie is het een zeldzaam “ras”.

Exterieur

Mede dankzij de grote hoeveelheid volbloed in zijn afstamming heeft de Shales een elegante en verfijnde uitstraling.

De uitdrukking van het hoofd is vriendelijk en intelligent. De ogen zijn groot.

De hals is gebogen en goed gespierd. De schouders zijn schuin. De rug is goed gewelfd en de croupe is schuin en lang.

De benen zijn goed gespierd en droog. De gewrichten zijn goed gevormd.

Karakter

De Shales is een opvallend vriendelijk paard met een groot uithoudingsvermogen en een natuurlijke aanleg voor het draven van lange stukken.

De paarden zijn intelligent en werklustig.

Gebruik

De Shales wordt tot op de dag van vandaag op kleine schaal gefokt en gebruikt in diverse disciplines. Jachten, polo of aangespannen wedstrijden gaan de Shales allemaal goed af.

Bronnen, referenties en/of voetnoten
Bij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Standfoto, hoofdfoto en actiefoto's van deze paarden

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.