Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Showhalster (western)

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Een arabier met showhalster
Een Paint horse draagt een showhalster

Bij de in-hand onderdelen in de westernsport dragen de paarden een showhalster als enige onderdeel van de uitrusting voor het paard. Dit is een, soms bewerkt, leren halster, vaak belegd met zilver en versierd met grote zilveren buckles (gespen). Degene die een onderdeel aan het halster start, wordt ook wel de 'handler' genoemd.

Het is belangrijk dat je halster goed past en goed gepoetst is wanneer je op wedstrijd gaat. Showhalsters zijn over het algemeen niet erg geschikt om je paard mee vast te zetten, omdat het leer door de versieringen niet zo heel soepel is. Bovendien wil je natuurlijk zuinig op je halster zijn!

Wanneer een showhalster?

De zogenaamde in-hand onderdelen waarbij een showhalster gedragen wordt, zijn:

  • In hand trail: het afleggen van een parcours aan de hand in walk en jog
  • Showmanship at halter: bij dit onderdeel wordt de handler beoordeeld op de vaardigheid in het showen van het paard. Daarnaast moet het paard gehoorzaam zijn en netjes gegroomd. Bij showmanship at halter zie je vaak ook veel bling-bling en mooie outfits.
  • Halter: dit is de rassenkeuring in de western die wordt uitgeschreven bij rassenverenigingen zoals de AQHA of de APHA. Paarden worden beoordeeld op gangenwerk en exterieur.

De leadrope

Bij een showhalster hoort een leadrope. Meestal is deze van leer en heeft een ketting aan het uiteinde. De leadrope kan je vaak samen met je halster kopen als een setje, maar dit is niet altijd zo. Als je een losse leadrope moet kopen, zorg dan dat hij dezelfde kleur heeft als je halster.

De leadrope mag bevestigd worden op een manier naar keuze, zolang het niet door de mond van het paard is. Ook mag de ketting of leadrope redelijkerwijs niet voor pijn zorgen bij het paard (door hem bijvoorbeeld strak om de neus te leggen).

Er zijn geen verplichtingen over het dragen van de leadrope, buiten dat de handler links van het paard loopt met de leadrope in de rechter en linkerhand. Er wordt echter wel geadviseerd om de leadrope niet om de linkerhand te wikkelen, dit is uit veiligheidsoverwegingen. Het staat netjes om de leadrope enigzins losjes in de rechterhand te hebben, en het uiteinde in een lus in de linkerhand.

Foto's

Bronnen, referenties en voetnoten

Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.