Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Sidewinder syndrome

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

Sidewinder Syndrome of "Crabwalking" is een vrije onbekende aandoening bij het paard. De naam komt van de typische gang waarin het paard zich voortbeweegt. Het komt alleen voor bij oudere paarden van 20-35 jaar.

Oorzaak of etiologie

De oorzaak van Sidewinder Syndrome is onbekend. Er zijn 2 varianten: Het afscheuren van een heupbandje veroorzaakt deze afwijkende manier van lopen. Dit komt uit autopsie naar voren De andere variant is een neurologische afwijking als gevolg van een ontsteking in het centrale zenuwstelsel

Ziekteverloop of pathogenese

De ziekte is vrij onbekend, paarden vertonen vanuit het niets een afwijkende gang/stand,de ziekte is niet te testen of te genezen. De variant waarbij iets afgescheurd is verbetert niet meer en dieren worden ingeslapen, uit autopsie blijkt dan pas deze variant. Bij de neurologische variant knapt het dier snel op onder invloed van cortico's en prednison. Deze dosering wordt afgebouwd naar een onderhoudsdosering waarbij geen symptomen optreden. Medicatie blijft, bijwerkingen zorgen vaak voor vroegtijdig overlijden omdat het imuun-systeem aangetast wordt en weerstand vermindert. Ook is hoefbevangenheid een bijwerking. Bij deze variant komt er niks uit de autopsies.

Symptomen

Het paard vertoont van de een op andere dag vreemde symptomen: het paard vertoont een typische gang waarbij het bekken scheef naast de voorhand geplaatst wordt waardoor het met de achterhand naast de voorhand loopt. Het paard loopt in cirkels de andere kant op omdat het bekken steeds uitzwaait naar 1 kant wat ze corrigeren door in een cirkel te lopen. Op stal gebruiken ze de wand om tegenaan te leunen om te ontlasten en om hun rust te pakken. Vaak gaan ze niet meer liggen. De paarden lijken geen pijn te hebben en reageren bij de neurologische variant niet op NSAID's, bute, metacam etc. De bloedwaardes en andere dingen geven vaak een normale waarde.

Diagnose

De diagnose is lastig te stellen, omdat het onbekend is en alleen bij oudere paarden voorkomt. De dierenarts moet ook toevallig van het bestaan af weten. Vaak wordt in eerste instantie gedacht aan een hersenaandoening, ataxie, EMD, Wobbler etc maar de symptomen zijn nét anders. Sidewinders reageren goed op cortico's, mits het een neurologische variant is.

Behandeling

De ziekte is niet te testen of te genezen. Het paard reageert goed op cortico's met prednison. In eerste instantie wordt er intraveneus gespoten en ook pijnstilling gegeven. De cortico's moeten na een tijdje gegeven in hoge dosering en wanneer het paard weer recht loopt en staat langzaam afgebouwd worden tot een onderhoudsdosering. Verder krijgt het paard vitamine E met Selenium om de spieren te helpen.

Sommigen leven nog 3 maanden, anderen 3 jaar. Vaak is het overlijden een nawerking van de cortico's, doordsat de weerstand laag wordt zijn ze vatbaarder voor verkoudhid, wat bv resulteert in een longonsteking óf er treedt een kieswortelontsteking op waar ze niet bovenop komen. Sedatie is lastig voor Sidewinders en stress is uit den boze.

Preventie

Omdat er geen oorzaak bekend is en autopsies niets opleveren is er niets aan preventie te doen. Een eigenaar heeft geluk wanneer het trauma gezien wordt waardoor het optreedt: een val of uitglijden waarna na enkele uren dit gedrag zich vertoont. Meestal echter vinden eigenaren hun paard plotseling met deze afwijking.

Foto's

typische scheve stand:

https://myalbum.com/photo/kcrUGpCoXDXr/360.jpg https://myalbum.com/photo/y9aAKQNiDeC8/360.jpg

En het typische afwijkende lopen :

https://youtu.be/_oLyt8BYY7E

https://youtu.be/Y07Zxp8m3lc

https://youtu.be/XUhsmHx_81o

https://youtu.be/x5j3cHfyhA4

Bronnen, referenties en/of voetnoten

Mijn informatie komt van mijn eigen ervaring met mijn paard wat helaas ee Sidewinder is. Verder van 2 dames uit Amerika, via Facebook en internet opgezocht om ervaringen uit te wisselen. Anne Cain van de North Carolina HorseFarms : nothcarolinahorsefarm.wordrpress.com/2019/01/24/sidewinders-syndrome pathogenes.com/w/sidenews-revisited biblio.ugent.be/publication/8040116