Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Skyros

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Skyros
GeenfotohoofdT.jpg
GeenfotolichaamT.jpg
Stokmaat: 1,10 meter
Kleur: vooral grijs, bruin of palomino
Land van herkomst: Griekenland
Link naar stamboek:

De Skyros is vernoemd naar het eiland Skyros in de Egeïsche zee voor de kust van Griekenland.

Geschiedenis

Net als de Peneia en de Pindos stamt de Skyros waarschijnlijk af van de Thessaloniër die in de Griekse Oudheid leefde, maar kenmerken zoals zebrastrepen op de benen en een aalstreep wijzen op invloeden van “primitieve” voorouders.

De barre omstandigheden op het rotsachtige en weinig vruchtbare eiland Skyros hebben eraan bijgedragen dat de Skyros een gedrongen en compact uiterlijk kreeg. De Skyros wordt door de lokale bewoners paard genoemd in plaats van pony, ondanks de geringe stokmaat van gemiddeld 1,10 meter.

Tegenwoordig zijn er 93 fokmerries en 52 hengsten waarmee gefokt kan worden. Ondanks deze kleine populatie van slechts 145 paarden wordt dit ras niet door een overheid of instantie beschermd en uitsterving dreigt als gevolg van de kleine aantallen en inteelt binnen deze nauw verwante groep.

Daarnaast wordt de Skyros gebruikt voor de fokkerij van muildieren. Een exportverbod van deze muildieren zou ervoor kunnen zorgen dat er weer volbloed Skyros-paarden gefokt zouden worden. De stichting Silva probeert fokprogramma’s in andere delen van Griekenland op te zetten om zo uitsterving van de Skyros te voorkomen.

Exterieur

De bouw is paardachtig maar de sobere leefomstandigheden op het eiland hebben gezorgd voor enkele exterieurfouten. Zo zijn de paarden koehakkig en is de achterhand zwak. De schouder is steil en de beweging is als gevolg hiervan kort en snel. Het hoofd is tegenwoordig fijner dan enkele jaren geleden en kenmerkend is de ruimte tussen ogen en oren.

Karakter

De Skyros heeft een zachtmoedig karakter en een groot uithoudingsvermogen.

Gebruik

De Skyros worden gebruikt om te helpen op het land maar tegenwoordig worden de paarden ook gebruikt als rijpaard.

Wanneer de dieren niet gebruikt worden, worden ze in grote kuddes de bergen in gejaagd waar ze zelf hun voedsel moeten zoeken.


Bronnen, referenties en/of voetnotenBij dit artikel ontbreken afbeeldingen.

We zijn specifiek op zoek naar: Hoofdfoto, standfoto en actiefoto's van het ras

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.