Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Biet

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Suikerbiet)
Ga naar: navigatie, zoeken

Je hebt vele soorten bieten, waarvan sommige wel en sommige niet geschikt zijn als voedsel voor paarden.

De suikerbiet

Suikerbiet

De suikerbiet is minder geschikt om te voeren als ze rechtstreeks van het land komen. Suikerbieten bestaan voor 20% uit suiker. Kleine beetjes voeren door een biet in kleine stukken snijden is geen probleem als deze vervolgens direct gevoerd worden. De stukken een of meerdere dagen laten staan voor voeren is af te raden omdat een kapot gesneden biet gaat snel gisten waardoor ze oneetbaar worden. Ook in de koelkast gaan ze vrijwel direct gisten.

Suikerbieten worden geteeld voor de suikerproductie. In de fabriek wordt deze dan ook geëxtraheerd om de suiker eraan te onttrekken. Hierbij ontstaan verschillende bijproducten waaronder melasse en bietenpulp. Bietenpulp wordt soms aan paarden gevoerd, maar hierbij dient wel eerst de pulp in ruim water geweekt te worden. Dit moet voor minstens 6 uur in geval van koud water gebeuren, zodat de pulp in de emmer kan uitzetten, en niet in het spijsverteringsstelsel van het paard met verstoppingskoliek tot mogelijk gevolg.

De voederbiet

Voederbiet

De voederbiet is rechtstreeks vanaf het land geschikt om aan paarden te voeren. Ook de bladeren van een voederbiet zijn eetbaar. Meestal worden eerst de bladeren gevoerd omdat die sneller kapot gaan, de voederbieten worden dan ingekuild. Voederbieten bestaan voornamelijk uit vocht en een kleine hoeveelheid suiker. Voederbieten zijn dus meer een maagvulling dan dat paarden er energie uit halen. Een voederbiet kan in zijn geheel gegeven worden en is een leuk tijdverdrijf voor het paard omdat ze er lang mee bezig zijn om ze kapot te krijgen. Je kunt er per dag rustig 4 of 5 in de stal leggen. Sommige paarden die voederbieten niet kennen, zullen niet weten wat ze ermee moeten, dan is het misschien verstandig om de eerste keer de biet kapot te snijden. Maar doe dit op stal, want ook een voederbiet gaat heel snel gisten.


Bij dit artikel zijn nog geen bronnen vermeld of is de bronvermelding niet op de juiste manier gebeurd. Als je dit wilt verbeteren kun je op bewerk klikken.