Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Tölt

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
IJslander in tölt

De tölt is een viertakt-gang, die kan gezien worden als een versnelde stap, aangezien de voetvolgorde precies hetzelfde is, namelijk: Linksachter, linksvoor, rechtsachter, rechtsvoor. Het tempo van de tölt ligt alleen veel hoger dan die van de stap. De tölt kan gereden worden in verschillende tempo’s, van snelle stap tot een behoorlijk galop. Niet alle gangenpaarden kunnen de tölt even snel, het verschilt per ras en paard. De tölt is een gang zonder zweefmoment. Het paard heeft altijd minstens 1 been aan de grond. In de tölt draagt het paard zijn hoofd hoog en heeft een trotse houding. Niet alle paarden lopen uit zichzelf in een goede tölt. Sommige paarden hebben een laterale tölt en anderen een draftölt. De tölt kan worden beïnvloed door ijzers, bijvoorbeeld zwaardere ijzers aan de voorbenen dan achter. Op wedstrijden is dit niet toegestaan.

De tölt is een speciale gang, die niet ieder paard beheerst. Aanleg hiervoor is aangeboren. Vooral IJslanders staan hierom bekend maar ook andere rassen beschikken soms over de aanleg voor tölt.

Laterale tölt

Bij laterale tölt gaat de tolt richting de telgang alleen zonder zweefmoment. In de meest extreme vorm hoor je een zuivere 2 takt, dit noem je schweinepassen. Deze gang is ongewenst. Oorzaken van schweinepass en laterale tölt zijn:

  • Het paard heeft te veel spanning in zijn lijf waardoor het de rug vast zet.
  • Te zwakke achterhand
  • Stijve rug of bekken.

Bij een paard met laterale tölt zul je dus ofwel de achterhand moeten versteken of het paard losser krijgen om een goede 4 takt tölt te krijgen. Een niet goed passend zadel of een slechte ruiter kan de oorzaak zijn van schweinepassen. Een laterale tölter kan je hoefbalbeschermers of springschoenen (met of zonder gewicht) omdoen om het wat draveriger te krijgen. Waardoor je weer een betere 4 takt tölt krijgt. Ook kan je ervoor kiezen om het paard alleen voor te laten beslaan of voor zwaardere ijzers dan achter.

Een schweinerpasser telgangt dan wel langzaam, maar hoeft niet altijd een goede rentelgang te hebben.

De laterale tölt komt voornamelijk bij vijfgangers voor.

Draftölt

Ook wel diagonale tölt of drölt genoemd. Ook bij draftölt neigt het paard naar 2 takt. In de meest extreme vorm zal het paard draven zonder zweefmoment. Oorzaken:

  • het paard heeft te weinig stuwing van de achterhand
  • verkeerde ruiterhulpen

Een draftölter loopt vaak met weggedrukte rug en onderhals, wat erg slecht is voor het bewegingsapparaat. Door te werken aan een goede houding zal ook de tölt verbeteren.

Bij een draftölter kan het helpen om springschoenen (met of zonder gewicht) om de achterhoeven te doen waardoor het paard wat lateraler wordt. Ook kan je het paard alleen achter laten beslaan of onder de achterhoeven zwaardere ijzers dan onder de voorhoeven laten slaan.

De draftölt komt voornamelijk voor bij viergangers.