Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Teek

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Teek opzwellen.jpg

Teken zijn parasitaire spinachtigen die door de klimaatverandering steeds meer in Nederland voorkomen. Ook brengen ze steeds meer de ziektes mee naar Nederland. Er zijn 3 ziektes die de teken bij paarden kunnen overbrengen.

Besmette teken kunnen al besmetten als ze zich twee uur hebben vast gebeten. Het is belangrijk ze zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt het paard inspuiten met Frontline spray maar dat is natuurlijk een dure zaak. Ook mag je hier niet teveel van gebruiken en het liefst alleen op de benen. Paarden kunnen gevoelig reageren op Frontline. Als je het gras in de wei kort houdt is de kans op teken een stuk kleiner. Maar bij buitenritten kan je paard behoorlijk wat teken oplopen.

Teken verwijderen

Je neemt een tekentang (dezelfde als je voor een hond kunt gebruiken). Je zet deze over de teek zo dicht mogelijk bij de huid. Dan trek je de teek recht naar achteren uit de huid, in de richting waarin de teek zich vast gebeten heeft. Controleer altijd of de teek compleet is en er niks achter is gebleven wat een ontsteking kan veroorzaken. De teek is over het algemeen compleet als hij 8 poten bevat en het vetachtige deel dat volgezogen wordt met bloed. Deze moet ook nog in tact zijn anders heeft het zijn speeksel met eventuele bacteriën zeker geleegd in de bijtplek. Verdoof nooit de teek met alcohol of andere middelen. Ook dan zal de teek zijn sappen in de wond legen. Blijft er een deel achter, haal dan de dierenarts erbij, die dan de kop van de teek kan verwijderen. Heb je de teek verwijderd, dan kun je de bijtplek ontsmetten met betadine en dan insmeren met een antibiotische oogzalf om een eventuele ontsteking te voorkomen.

Bronnen, referenties en/of voetnoten


Dit artikel is incompleet en moet nog verder inhoudelijk worden ingevuld.

We zijn specifiek op zoek naar: algemene informatie

Als je dit artikel aan wilt vullen kun je op bewerk klikken om je kennis aan dit artikel toe te voegen.