Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Trick Riding

Uit Bokt

(Doorverwezen vanaf Trickriding)
Ga naar: navigatie, zoeken

Trickriding is ooit begonnen in Amerika, waar het populair was in de jaren '60/'70. Momenteel zijn er nog steeds "Stunt en Entertainment" teams over heel de wereld die trickriding als een showelement gebruiken. Je hebt bekende internationale teams, maar er zijn ook genoeg onbekende teams. Voorbeelden van de "Stunt en Entertainment" teams zijn onder andere The Thunderguys (die onder meer op een zebra rijden), The Cabello Fire Drivers (die gaan er letterlijk door het vuur, letterlijk), The Graham Sisters (die de eersten in Canada waren die met zijn tweeën op 1 paard konden rijden terwijl de één erop staat en de ander de dodenhang tot uitvoering brengt), The Black Riders en The Future Guys. In Canada worden ook jaarlijks de “Trickriding Championships” georganiseerd. In Amerika bestaat zelfs een Trickriding School.

Trickriding wordt veelal gezien als een onderdeel van western. Westernzadels zijn er goed voor geschikt, en trickriding is vaak een showonderdeel op grote westernshows. Hierbij kan je bijvoorbeeld ook rodeo's zien.

Geschiedenis

Trickriding is uit praktische situaties ontstaan. Tijdens het ranchwerk kon het voorkomen dat je iets van de grond moest oppakken, snel op je paard moest springen, of iemand van de grond op moest pikken. Uitsloverig als cowboys konden zijn, werden er al snel wedstrijdjes georganiseerd voor wie de meest gevaarlijke en spectaculairste stunts kon uitvoeren.

Vandaag de dag is trickriding een echt showelement, dat gebruikt wordt om het publiek te vermaken tussen de wedstrijdonderdelen door. De riders dragen opvallende kleren en vaak is ook de tack van de paarden rijkelijk voorzien van versieringen.

De stunts

Hieronder staat een aantal stunts beschreven.

Erop en Eraf springen

Erop en eraf springen

Als je op het paard zit zwaai je je rechterbeen over de knop/pin heen en spring je met twee benen voor of naast de voorbenen van het paard. Je houdt de hele tijd je twee handen aan de knop/pin. Als je dan eraf springt, trek je jezelf weer op en zwaai je je rechterbeen over het zadel heen en ga je weer in het zadel zitten.

Voor het zadel zitten

Je legt je rechterbeen om de knop/pin heen en je draait zo dat je nu op de nek van het paard zit, voor het zadel (je zit dus achterstevoren). Je kan op twee manieren weer in het zadel gaan zitten:

  • Manier 1: Je zwaait je linkerbeen over de nek van het paard heen en landt voor of naast de voorbenen van het paard en dan trek je jezelf weer op en zwaai je je rechterbeen weer over het zadel.
  • Manier 2: Je zit dus in de nek van het paard en dan leg je je rechterbeen weer om de knop/pin heen en draai je weer zo dat je nu in het zadel zit.

Ernaast hangen

Je doet je linkervoet in de stijgbeugel en legt die naar achteren. Je houdt met twee handen de knop vast en draait langzaam je been. Zorg ervoor dat je been onder de stijgbeugel zit en strek je andere been naar achteren toe. Dan laat je één hand los van de knop/pin en die strek je naar voren toe. Je hangt nu naast je paard.

Staan

Op het paard staan

Aan een trickzadel zit aan beide kanten van de pin een riem waar je je voeten -recht- in moet plaatsen. Dan pak je de teugels en een pluk manen en trek je jezelf (voorzichtig) op. Je blijft optrekken tot je rechtop (en met je knieën een beetje gezakt) staat. Om weer terug te gaan zitten pak je de teugels, haal je je voeten uit de riemen en laat je je voorzichtig achterover in het zadel zakken.

Staan met één been gestrekt

Je gaat weer staan in de riemen, maar dan alleen met je linkerbeen. Met je linkerhand heb je een plukje manen vast en met je rechterhand heb je de knop (pin) vast. Dan schuif je je rechterbeen naar de achterkant van het zadel. Als je voet daar is strek je je been. Om weer terug te gaan zitten zet je je rechterbeen weer op het zadel en schuif je die terug naar de rechterkant, ga je zitten en haal je je linkerbeen uit de riem.

Handstand

Je gaat zo staan dat je met je rechtervoet in de stijgbeugel staat en je linkerbeen zweeft daar naast dus je staat rechtop naast je paard in de rechterstijgbeugel. Je hebt met beide handen de pin vast en je gaat voorover hangen net zo lang tot je ondersteboven met twee handen aan de pin naar beneden hangt aan de linkerkant van je paard. Dan laat je je weer zakken met een been aan elke kant.

Hangen

Naast het paard hangen

Je legt je linkerbeen voor de linkerstijgbeugel en de stijgbeugel hang je om de pin zodat je been in een soort lus zit. Dan pak je met je rechterhand de linkerlus aan de achterkant van het zadel en met je linkerhand houd je de pin vast. Dan laat je je langzaam achterover zakken net zolang totdat je helemaal achterover hangt en dan laat je met je linkerhand de pin los en strek je die uit. Dan ga je weer terugzitten en haal je je linkerstijgbeugel van de pin af.

Meelopen

Meelopen kun je of aan de achterkant of aan de zijkant doen.

  • Aan de zijkant: Je springt van het paard af en je loopt ernaast mee, en springt er dan weer op.
  • Aan de achterkant: je gaat achter het zadel zitten, pakt met beide handen de lussen die aan de achterkant van het zadel zitten en je laat je van de kont van het paard glijden. Dan loop je mee, gelijk met de benen van het paard. Dan trek je je weer op en ga je weer in het zadel zitten.

Via de borst naar de andere kant

Je doet je rechtervoet in je linkerstijgbeugel en je houdt het paard bij zijn nek vast. Dan ga je met je been voorlangs zijn borst en pak je met je linkerhand over naar de andere kant van de nek. Dan doe je je rechterbeen in de linkerstijgbeugel en hang je dus voor de borst van je paard.

Pick-up rescue

Deze stunt kan als een wedstrijdje worden vertoond. Dan staan enkele paarden naast elkaar opgesteld. Recht voor de paarden zit de 'partner' van de ruiter op de grond. Op het teken sprinten de combinaties weg, naar hun partner die op de grond zit. Deze blijft zitten tot de paarden bij hen zijn aangekomen, dan staan ze op en springen ze achterop terwijl het paard een scherpe bocht maakt en terugrent. Wie het eerst met twee ruiters op de rug van het paard weer terug is bij de start, wint.

Dodenhang

Hierbij ga je achter je zadel zitten met je benen in de stijgbeugels. Dan laat je je naar achteren zakken net zolang tot je met je hoofd tussen de achterbenen van het paard hangt. Dit heet dus de dodenhang omdat je een hoef tegen je achterhoofd kunt krijgen en dan in de meeste gevallen dus zwaargewond of zelfs dood zal zijn.


Uitrusting

Aangezien trickriding vooral een showonderdeel is, zijn de normale regels voor westernwedstrijden niet van toepassing. Om extra op te vallen en het geheel meer uitstraling te geven wordt er wel veel geld uit gegeven aan rijkelijk versierde kleding en tack voor het paard.

Een [zadel_(western)#trickzadel|trickzadel] is anders dan een gewoon westernzadel, doordat er extra elementen aan bevestigd zijn waar je bijvoorbeeld je voeten in kunt plaatsen bij het rechtstaan. Ook hebben de meeste trickzadels twee brede sleuven aan de achterkant, loodrecht op de ruggengraat. Hier kan een bijrijder zich aan vastgrijpen, of je kan ze zelf gebruiken bij het opspringen vanaf de achterkant.

Foto's


Bronnen, referenties en/of voetnoten