Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Verzameling

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken

De Dikke Van Dale verklaart de term verzameling onder andere als "bijeenbrengen, bundelen". Wanneer we van verzameling spreken in het kader van paardrijden bedoelen we doorgaans het bij elkaar brengen van voor- en achterhand.

Wat is verzameling en waartoe dient het?

Verzamelen of verzameling is dat een paard zijn achterbenen onder zijn lichaam brengt en daardoor van achteren gaat zakken. Hierdoor neemt het gewicht op de voorhand af en zijn halshouding krijgt meer oprichting. Als een paard aan het verzamelen is zal hij zijn rug moeten bollen om zijn achterbenen goed onder te kunnen brengen, door dat een paard zijn rug bolt kan hij een ruiter makkelijker dragen. Wij mensen hebben dit ook: probeer zelf ook maar een tijdje iemand op je rug mee te dragen zoals een paard dat doet. Je zult na verloop van tijd merken dat met gebolde rug het veel makkelijker is om gewicht mee te dragen dan met een holle rug. En dat is eigenlijk het hoofddoel van verzameling, want de verzameling is ooit ontstaan voor het welzijn van het paard.

In de klassieke rijkunst, maar eigenlijk in alle takken van paardensport, dient de verzameling (naast dit ‘sparen’ van het paard) ook nog een tweede doel, namelijk een schwungvolle presentatie, waarbij het paard er uit ziet alsof het in opperste staat van opwinding is, terwijl het tegelijkertijd geconcentreerd en mentaal ‘open’ moet staan voor de aanwijzingen van de ruiter.

Wat doet een paard bij verzameling?

Een belangrijk kenmerk van verzameling is dat de achterhand actiever gaat dragen. Om dat te bereiken zullen de gewrichten in die achterhand meer moeten buigen. Zo ontstaat een verende aanspanning die het mogelijk maakt de voorhand lichter te maken.

Vele grote meesters, zoals Xenophon voor het begin van onze jaartelling, of De la Gueriniere enkele eeuwen terug, benadrukken het belang van het systematisch opbouwen van de bespiering waardoor verzameling onder de ruiter mogelijk wordt.

Voorbeelden van een vergevorderde verzameling zijn de piaffe, passage en de levade. De levade is een extreme vorm van verzameling die voortkomt uit de piaffe. Een paard brengt zijn achterhand zo ver onder dat uiteindelijk zijn voorbenen heel beheerst omhoog komen.

Natuurlijke verzameling

Verzameling is net zoals de meeste dressuurmatige oefeningen iets wat een paard van nature doet, een hengst die bijvoorbeeld op het punt staat om aan te vallen krult zijn hals, brengt zijn achterhand onder en bolt zijn rug. Deze natuurlijke verzameling wordt bij meerdere stromingen gebruikt om een paard onder de man te laten verzamelen. Iemand die hier veel gebruik van maakt in zijn trainingsmethode is Alexander Nevzorov. Ook bij natural horsemanship-trainers zoals Honza Blaha zie je dit terug.

Met natuurlijke verzameling wordt ook wel bedoeld dat een paard uit eigen wil er voor kiest om te gaan verzamelen. Dit kan bijvoorbeeld in een weiland zijn maar ook heel gericht tijdens een training. Want verzameling was in eerste instantie voor de gezondheid van het paard. De trainingen zijn er dan op gebaseerd om het paard duidelijk te maken dat het voor hem zelf prettiger is om in een bepaalde houding te lopen.

Foto's

Bronnen