Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Vetgate

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Veterinaire controle
Koelen in de vetgate

Vetgate is een begrip uit de Endurancesport. Letterlijk vertaald is het een afgebakend terrein waar je paard door een dierenarts wordt onderzocht.

Bij Endurancewedstrijden vanaf 40 km en hoger is minimaal iedere 40 km een vetgate voorzien. Dit betekent dat de ruiter een plek heeft (de groom area) om na aankomst bij de vetgate zijn paard af te zadelen, kort te verzorgen, en aan te bieden bij de dierenarts voor controle. Zodra het paard wordt aangeboden stopt de rijtijd en gaat de rustpauze van 30 of 45 minuten voor paard en ruiter in.

De dierenarts neemt de hartslag en ademhaling op, beluistert de darmen, en controleert de vochthuishouding (turgor), de kleur van de slijmvliezen en de doorbloeding. Daarnaast wordt het paard gemonsterd, om te beoordelen of het paard niet kreupel loopt.

Is alles in orde, dan hebben paard en ruiter de rest van de rustpauze voor zichzelf. In deze pauze verzorgt de groom meestal het paard, geeft het te eten en te drinken, en koelt het dier af. De ruiter krijgt de kans om zelf even wat te eten en uit te rusten.

Bronnen, referenties en/of voetnoten

  • Bokker Ibbel