Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

Veulencentrale

Uit Bokt

Ga naar: navigatie, zoeken
Tinkermerrie met een BWP veulen aan de voet
De veulencentrale is een instantie die bemiddelt tussen moederloze veulens en veulenloze merries. Ondanks alle goede zorgen en voorzorgen gebeurt het elk jaar weer dat er merries en veulens zijn die tijdens en na de geboorte overlijden. Enorm emotioneel voor de eigenaren en het geeft ook zorgen wanneer een pasgeboren veulen geen moeder meer heeft. Of een merrie die met een uier vol melk en een lijf vol moedergevoelens staat, maar geen veulen heeft om voor te zorgen.

In dit geval is het mogelijk de merrie aan te bieden als pleegmoeder of juist een pleegmoeder te zoeken voor het veulen. Om een pleegmoeder of pleegmoeder te vinden is de Moederloze Veulen Centrale opgericht. Er moet natuurlijk rekening gehouden worden met het ras, want een veulen moet wel bij de uier van de pleegmoeder kunnen en je wil met een verzwakt veulen of een merrie met volle uier ook niet onnodig ver reizen.

Een centrale registratie van alle moederloze veulens en pleegmerries is essentieel. Het voorkomt onnodig tijdsverlies, verwarring en matches worden vooraf bekeken op kans van slagen. Alle gegevens van uw merrie of veulen worden opgeslagen in een database, die de beste matches berekent. Eigenaren worden met elkaar in contact gebracht, zodat merrie en veulen zo snel mogelijk bij elkaar gebracht kunnen worden.

Voor meer informatie is het boek 'Een moederloos veulen, wat nu?' uitgebracht. Het boek is hier te downloaden.

Contactgegevens Veulencentrales

Nederland
Voorheen was er in Nederland de Moederloze veulencentrale. Deze is in 2016 opgeheven omdat de stichting het financieel niet meer draaiend kon houden.
Op deze pagina kan een oproep worden geplaatst voor het vinden van een veulen of merrie.
Belgiƫ

Het BWP houdt een Veulenwacht bij, een lijst met Lijst met moederloze veulens en veulenloze moeders.

Deze lijst is beschikbaar op het secretariaat van het BWP stamboek en op http://www.bwp.be

Secretariaat BWP'
Waversebaan 99
3050 Oud-Heverlee
Tel: 016/47.99.80
Fax: 016/47.99.85